Pralinmakeri

Väldigt mycket praliner har vi gjort de här dagarna.






Och imorgon åker jag, mamma, pappa, bror, bror och bror till Kina för att hälsa på bror. God jul och sånt där!


Praliner och Kina

Idag och imorgon har vi pralinkurs i skolan, med Tony Olsson. Det känns faktiskt bra att få göra det lite igen, så att man inte glömmer bort allt. Men sent blev det. Jag kom hem strax innan åtta.

På onsdag (avslutningsdag), är jag ledig, för jag ska till Kina över jul. Hela familjen ska hälsa på min bror i Nanjing. Så nu håller jag på att packa. Eller ja, försöka få mig själv att göra det. Det ska i alla fall bli jättespännande, även om jag inte är någon resmänniska.

Sugarpaste - bra eller blä?


Jag har något emot sugarpaste, så är det bara. Det har jag haft ganska länge, trots att jag inte ens har testat att jobba med det.
Men nu har vi haft en kurs i att göra sockerblommor. Ett par dagar har vi suttit med detta, så nu vågar jag uttala mig lite, och jag måste säga att jag tycker ungefär likadant fortfarande.


OBS! Nu är det dags att scrolla ner till bilderna om ni inte vill läsa en lång utläggning om vad jag har emot sugarpaste.



Först och främst; Jag tyckte att det var jätteroligt! Jag älskar att sitta med sånt här; bygga, forma och måla. Sånt där pyssel med en massa detaljer, det är kul!
Men jag har ändå svårt att förstå hur det har blivit så populärt till bakverk.


Det är inte gott. Man äter inte precis upp en ros av sockerpasta. Det roliga med konditori är ju, tycker jag, att göra vackra saker som sedan ska ätas. Att man är begränsad till vissa material och inte kan lägga frigolit i tårtan eller bygga ihop den med stålpinnar.
Om någon nu skulle få för sig att äta rosorna ändå, så har vi ju problemet med ståltråden. Alla rosor och blad sitter på en bit ståltråd med floristtejp, så nej, det är inte ens ätbart längre. Där tycker jag man tappar hela poängen. Varför inte bara använda lera då?

Ståltråden kan man ju i och för sig skippa, och det är väl inte många som har det på sina tårtor heller. Men ändå, sugarpaste smakar inte särskilt gott. Jag tycker dessutom att det ser plastigt ut. Lite för slätt, lite för perfekt för att vara aptitligt. Den här grejen har jag svårt för med en del bakverk också. Moussetårtor till exempel, det ser så perfekt ut att man inte tror att det går att äta. Marsipan ser mer levande ut, tycker jag, för det har lite struktur, och det smakar dessutom mer än bara socker. Så till tårtdekorationer föredrar jag det framför sockerpastan. Men mina favoriter är fluffiga, gräddiga, krämiga desserter, som får en att börja dregla bara man ser dem.

Och så alla verktyg. Till varenda blad finns det speciella verktyg och utstickare. Jag menar inte att det gör det enkelt. Det är fortfarande ett hantverk att få till alla detaljer och få liv i blommorna, men jag tycker ändå att det blir för lite utrymme för det kreativa. Visst, man gör det till sitt eget genom att forma alla småsaker och sätta färg på allting, men ändå. Det är ju också en del av det roliga annars, att man måste hitta egna sätt att få dekorationerna att se ut som man vill.


Så nä, jag kommer inte börja använda sugarpaste till mina bakverk. Jag håller mig hellre till grädde och marsipan. Om jag får tid att sitta och göra blommor igen gör jag det däremot gärna ändå, för det var verkligen roligt. Jag önskar att jag hade allt material hemma och kunde sitta och pilla med det, men på mina tårtor skulle det nog ändå inte hamna.




Vi flyttade ihop våra bänkar till ett långt pysselbord, och så drack vi glögg och hade det jättemysigt.




Mina rosor innan färgläggning.




Äntligen färdig med min första kreation i sugarpaste. Det tog tid, men blev bra. Allt utom
stjälkarna är alltså ätbart.









Och så några bilder till på mina två buketter. Vi använde färg i pulverform när vi målade, och även den är ätbar.







Sockerblommor

Idag fortsatte vi med våra rosor i sugarpaste. De hade torkat, så nu målade vi allt och gjorde foderbladen. Vi skulle binda ihop dem också, men eftersom jag är den långsammaste i klassen (ja, på riktigt. Av alla sexton blir jag alltid klar sist) så hann jag inte det. Det får bli imorgon istället, och då kommer det bli jättefint!



Det blev en massa färg överallt.



Murgröneblad innan målning.



Och efter målning. Ganska stor skillnad.



Och så lite rosor, både målade och omålade.


Fortsättning följer...

Avslutnings-brunch

Inget kvar av brunchkursen nu alltså. Som avslutning och "examen" bjöd vi på buffé, med smörgåstårta, sallader, mackor, gratäng, lasagne, bakad potatis, paj, soppa, scones, marmelad, pannkakor, fruktsallad, bakelser och kakor. Jag var proppmätt i fyra timmar (och det är länge för mig ska ni veta!). Min mamma och bror var också mycket nöjda. 



















Efteråt stannade jag kvar en timme och gjorde lite fler sugarpaste-rosor. Imorgon ska vi måla dem och göra allt färdigt, så då blir det bilder.


Sugarpaste och julmys!

Idag hade vi genomgång av sugarpaste-blommor. Shit vilket pill det är. Men vi ska fortsätta på torsdag, så det  kommer ett inlägg efter det. Förhoppningsvis blir det lite bilder från morgondagens avslutningsbrunch också. Nu blir det bilder från helgen istället.

I söndags var det julmys hos klasskompisarna i kyrkan. Det är faktiskt en kyrka, som hyr ut lägenheter och korridorsrum. Så några av de som kommer från andra delar av Sverige, typ Piteå, bor där.

Vi var jätteproduktiva och gjorde både lussekatter och pepparkakor med havstema (och dinosaurietema. och igelkottstema). Sara och Didrik gjorde pepparkakshus, Michaela gjorde knäck och Julia gjorde fudge. Vi hann dessutom se på Sunes jul och dricka glögg!

























Kavlade degar

Förutom de klassiska tårtorna, har vi hunnit med två dagars bageri den här veckan. Vi är fortfarande indelade i grupper, och för oss var det kavlade degar som gällde. Kavlade degar är alltså smördeg och wienerdeg, där man kavlar in smör i den färdiga degen. Kavlar och viker, kavlar och viker.
Som vanligt har det blivit stressigt för mig, eftersom jag är så jäkla långsam. Men det har gått ganska bra ändå. Roliga dagar!


Jag började med några olika wienerbröd. Tre stycken ska vara med på gesällprovet, så jag provade lite vikningar, och jag tror att jag har bestämt mig för vilka det ska bli. Sedan gjorde jag en borgmästarkrans, som också ska vara med på gesällen. Det är en fylld och flätad krans av wienerdeg. Där behöver man inte välja alltså, utan "bara" öva tills man får den perfekt.



Skuren deg till spandauer.



Blivande borgmästarkransar.


^



Färdig borgmästarkrans.



Olika wienerbröd. Lite glasyr hade ju inte skadat där.



Didrik fyllde några med äpple och sylt. Han gjorde dem skitsnygga sen, med gelé och florsocker och grejer.




När jag äntligen hade gjort slut på all wienerdeg kunde jag börja med smördegen. Det tar ju en evighet att bara få klart själva degarna, med kavling och så. Men jag hann göra bouchéer och fjärilar i alla fall. Bouchéer är obligatoriskt, och oj vad jag måste öva. Krångligt är det.



Utstansade bottnar.



Bouchéer innan bakning.



Efter bakning. Det är rätt coolt vad man kan göra med smör, mjöl, ägg och vatten.






Smördegsfjärilar. De blev inte helt okej, men jag hoppas på det där man hör ibland, att övning ger färdighet.

En himla massa soppor

Sista brunch-lektionen igår, och vi fick göra soppor. Det här var nog min favorit-onsdag. Jag älskar soppa! Nästa onsdag har vi avslutning på kursen, med en stor brunch-buffé som vi har bjudit in folk till.

Jag gjorde pumpasoppa, av en massa pumpa!



Mina favoriter var jordärtskockspurén, tomatsoppan, kantarellsoppan och pumpasoppan.



Inte världens snyggaste uppläggning.



Sara och Didrik i köket.

Princess i skolan

Snabb genomgång av klassiska tårtor. Idag hann vi med princess och chokladtårta med ganache. Vaniljkräm, marsipanrosor, marängsmörkräm och sånt som hör till. Skolan ville bli av med den röda marsipanen, så jag gjorde röda princesstårtor med vita rosor.



Mina i mitten.



Gesällbrevsutdelning och moussebakelser




Igår eftermiddag packade vi ihop en massa kakor, bullar och bakelser, och åkte till Konserthuset i Kristianstad för att titta på gesällbrevsutdelningen.





Mycket högtidligt. Här är alltså klassen som gjorde sina gesällprov i våras. Nästa år är det förhoppningsvis min tur att få gesällbrev, träkäpp och blommor, och moussebakelser.


Vår klass stod alltså för fikan; en himla massa mousse. Och igen, det är hela klassens bakelser på bilderna. Varje grupp gjorde två sorter, + en laktosfri.

Vi gjorde alldeles för mycket, så vi kunde smaka på nästan allt efteråt. Ett tungt jobb, som ni förstår.


Mintchoklad.


Chokladpassion.


Det uppdukade bordet. De helvita kopparna gjorde vi.


Hallon/vit choklad.


Äpple/maräng, och white surprise, som jag aldrig förstod riktigt vad det var i.


Någon med glöggsmak, och en som vi gjorde, med passion och mörk choklad.


De laktosfria. Den första gjorde vi, och på de andra är lapparna på fel plats.


Och så resten; wienerbröd, saffransbullar, mjuk pepparkaka och chocolate chip cookies.

Vetekransar och flätor

Jag har ju visat listan på allt som ska göras på gesällprovet i maj/juni. Nu har vi börjat med bageridelen, och det är bara att öva öva öva.
Vi är indelade i grupper, och ska turas om med de olika delarna: Matbröd/Thebröd, Kaffebröd/småbröd, Kavlade degar/vispade o rörda satser.






I torsdags hade min grupp kaffebröd och småbröd. Vi körde en stor vetedeg och övade på längder, kransar och vetebullar hela dagen. Nu måste man dels bestämma sig för vilka sorter man vill ha med på gesällprovet, och dels lyckas få dem perfekta. För mig är det en hel del jobb kvar alltså.

Jag fotade lite av allt, så det är inte bara mina egna grejer på de här bilderna.


Tvåfläta och fyrfläta. En sorts flätad längd ska vara med på gesällen.



Femfläta.



Fem- eller sexfläta (minns inte) och fyrfläta efter bakning.


Annan femfläta efter bakning.



Klippt längd. En sorts fylld klippt längd ska vara med på gesällen.



Fyllda, klippta kransar. Ska också vara med.



Flätad, fylld krans. Ska också vara med på gesällen.




Vi gjorde små saffransbullar till gesällbrevsutdelningen på konserthuset också (de som gjorde gesällprovet i våras fick sina brev igår).

50 kg vetedeg

Nu är vi igång i bageriet. Vi är indelade i grupper, så idag var vi fem pers som skulle göra kaffebröd. Vi körde ihop en jättefin saffransdeg på 12 liter vatten (mycket!), som vi stod med hela dagen sen. Längder, kransar och lussekatter blev det, och vi flätade och klippte på alla möjliga sätt.











Skolmat

Findus skrev: Vadå får du inte äta av maten i skolan?


Jag svarar: Jodå, men det är ju bara på onsdagar vi lagar mat i skolan. Och nej, jag får inte äta den vanliga skolmaten, så resten av dagarna blir det matlådor.


Och gud vad det är jobbigt att börja med det igen. Varje kväll fixar jag frukost, lunch och mellanmål att ta med till skolan.