En himla massa matlagning

Nu har skolan kommit igång som vanligt. Igår gjorde vi mousse-bakelser (bilder kommer till helgen), och på onsdagar har vi ju "Brunch". Idag var det bakad potatis, röror och äggrätter som stod på schemat.




Vi pocherade ägg, stekte omeletter och gjorde äggröra. Ägg måste vara det bästa livsmedlet någonsin!










Jag och Didrik gjorde guacamole, auberginedipp och ost- och basilikasmör.












Som om det inte var nog, så gjorde jag matlådor när jag kom hem. Rotmos och fiskgratäng. Gratänger är sjukt praktisk mat. I med lite vad som helst, på med creme fraiche eller grädde, kanske lite ost, och sen får den stå i ugnen ett tag. Nu blev det blandad fisk, lök, broccoli, kapris och senap.



Första skoldagen!

Så började vi med en lång teori-dag. Jag vill bara få baka, men vi har prov att plugga till och redovisningar att förbereda. Jag avskyr att sitta och lyssna på en genomgång när jag håller på att somna. Det spelar ingen roll hur intressant det är, för ögonen vill inte vara öppna. Efter kaffepausen vid tio blev det bättre, men framåt två var det tungt igen (jag saknar inte gymnasiet).

Nu ska jag och Clara sticka till gymmet för lite bänkpress och sånt mys, sen är det nästan dags att sova.


Sista praktikveckan är sluuut

I fredags var det ju sista dagen på praktiken, och det var lite sorgligt att säga hejdå till alla. Innan jag gick hem gjorde jag en tårta till mamma, som fyllde år här om dagen. Jag hade velat göra deras jultårta med mögelost i (den är skitgod, smakar pepparkaka), men det fanns ingen ost-mousse kvar, så jag tog lite vad jag kände för. Det blev en apelsin-choklad-tårta med sockerkaks- och marängbottnar. Självklart glömde jag ta foto på den innan vi började äta, så ni får bara se den trasiga.








Imorgon är det skola som gäller, och det ska faktiskt bli rätt skönt att komma tillbaka till det.

Pepparkakskryddor - tips



Jag kommer använda min pepparkakskrydda i allt. Nu när jag har den färdigblandad är det så enkelt. Dagens tips är pepparkakskryddor i varm choklad. Bara lite, knappt en halv tesked, till en mugg.

Någon som har tips på vad jag kan smaksätta med pepparkakskryddor? Mat, kakor, godis?



KAFFE!

Helt frisk är jag nog inte än. Den här jobbdagen var tung, och efter åtta timmar i bageriet orkade jag knappt cykla hem. Nu sitter jag och dricker dagens femte kopp kaffe. Innan praktiken var jag så duktig och hade vant mig vid en kopp om dagen. Detta kan inte vara nyttigt. Men vill man vara fin får man lida pin... Fast omvänt. Vill man inte lida pin får man vara ful. Man blir ju ful av kaffe, får gula tänder och så...
Okeeej, nu borde jag sluta skriva, innan jag blir ännu tråkigare.


Jag skyller på att jag är trött. Frågan är om jag kanske till och med kommer gå och lägga mig innan klockan sju ikväll.

Vetebullar med pepparkaksfyllning




Jag har kommit i julstämning alldeles för tidigt, så idag blandade jag lite pepparkakskryddor. Det kan vara bra att ha färdigblandat, särskilt om man är som jag och vill äta pepparkaksgröt och göra pepparkaksmüsli hela vintern.


Såhär gjorde jag min:

6 msk kanel
6 msk ingefära
3 msk nejlika
3 msk kardemumma

Sen var jag ju tvungen att använda den. Jag slog två flugor i en smäll och testade köksassistenten jag fick av min mormor för ett tag sedan. Gamla grejer brukar vara bra, och elvispen som jag också fick var grym!









Vetebullar med pepparkaksfyllning

Till degen behöver man:
5 dl vatten
50g jäst
200g rumsvarmt smör
200g socker
Ett stort ägg
10g salt
20g kardemumma
(lite onödigt eftersom det är kardemumma i fyllningen, men jag tog i lite ändå)
1100g mjöl





Såhär gör man:
Blanda ihop jäst och vatten i bunken. Lägg i resten av ingredienserna, och kör tills degen känns bra, är glansig och börjar släppa från kanterna. Min fick snurra i drygt tio minuter.
Lägg upp degen på mjölat bakbord och låt vila under en duk i sisådär en kvart. Under tiden man kör ihop degen kan man ju börja med fyllningen.








Fyllning:
300g mandelmassa
170g rumsvarmt smör
20g pepparkakskrydda (man kan ta mer om man tycker om stark smak)

Blanda ihop allt. Ta i mer smör om den är för svår att bre ut.







Sedan fortsätter man med att kavla kavla kavla. Ha inte för mycket mjöl under, för då vill degen glida runt och dra ihop sig. Bre ut fyllningen över hela degen, och rulla ihop. Skär i 30-40 bitar och lägg upp på plåt. Jag gjorde 30 stycken, och de blev riktigt stora.
Sen får de jäsa tills de är nästan dubbelt så stora. Tiden beror på hur varmt man har det, men för mina tog det 75 minuter. Värm under tiden ugnen till 225°C. Pensla de jästa bullarna med ägg, strö på pärlsocker och grädda i 8-10 minuter, om du gör stora bullar.










Kolla vilken liten hand!




Bullarna blev väldigt goda, om man gillar pepparkakor förstås. Det blir ungefär som om man hade fyllt dem med pepparkaksdeg! De här bullarna blir också mitt bidrag till Månadens sötsak, på temat vinter.


Sjukisfika

Min kvällsfika idag blev pepparkaksbulle och chokladboll. Eh, kvällsfika var det kanske ändå inte... Jag har fått lite skev syn på dygnet. Klockan var runt fyra när jag tog bilderna. Men hur som helst, Clara hade gjort chokladbollar, och jag bakade vetebullar med pepparkaksfyllning. Receptet kommer upp om en stund.

Jag är fortfarande sjuk, och var hemma från praktiken idag. Men det känns lite bättre nu, så jag kan säkert sticka dit imorgon. Satsar på det.


Fläta

Jag är sjuk, igen. Tror inte det blir så mycket värre än några dagars förkylning, men det är ganska irriterande att jag blir sjuk så ofta. Det här är väl tredje förkylningen den här hösten.

Mest blir jag sur för att jag ändå sköter min kropp såpass bra att immunförsvaret borde hålla. Jag tränar åtminstone ett par gånger i veckan, jag äter ordentlig, riktig mat. Regelbundna måltider och bla bla blaaa. Extra järn och omega 3. Dessutom är jag ganska noga med att få tillräckligt mycket sömn. Så vaaarför? Varför blir jag sjuk hela tiden? :(
Jajaja. Min blogg börjar bli lite gnällig nu, det får jag lägga av med. Här är i alla fall en bild på min lite väl jästa sexfläta, från i fredags.


En hink äggulor tack

Vi gjorde engelsk fruktkaka idag. Har ni gjort det någon gång? Sådär typiskt irriterande recept, där man behöver 90 äggulor.
Alltså 90. Gulor. Tur att jag gillar monotont arbete.

Julstämning i bageriet

Idag gjorde jag degen till mandelmusslor, och så lärde Jonas mig hur han gör sina marsipangrisar (mycket snygga!). Igår gjorde jag pepparkaksdeg och delade 6 kg rombigarråer till engelsk fruktkaka. Och lussekatterna har redan börjat säljas. I konditorierna är julen redan i full gång med andra ord.


Nu väntar jag bara på att få cykla till jobbet under malmös mysiga julbelysning. Den är uppe, de har bara inte tänt den än.

I'm blue da ba dee da

Färgade lite hår i helgen.


Enkel, snabb, billig och god kladdkaka

Jag lovade ju att ge er mitt favoritrecept på kladdkaka, och eftersom jag själv bakade en igår så passar det väl bra nu.



Mamma gjorde alltid den här kakan när vi var små och i akut behov av sötsaker. Den går fort att göra, är enkel och billig, och har inte en massa skumma ingredienser i sig. Jag är alltid lite anti recept där man ska ha kondenserad mjölk, dumlekolor, jordnötssmör, muscovadosocker, marshmallows eller vad det nu kan vara. Sånt som inga normala människor har hemma, och som plötsligt gör att det kostar en förmögenhet att bjuda på lite kakor. Visst, det kan bli gott, och det kan vara kul att testa annorlunda saker, men ärligt talat så går det att göra minst lika goda bakverk av sånt man alltid har hemma i skåpen.
Så, den bästa kakan någonsin, alla kategorier, måste vara den här.




Kladdkaka, 8 bitar

100g smör
2 ½ dl strösocker
2 ägg
1 ½ dl mjöl
4-6 msk kakao
ev. 1-2 tsk vaniljsocker



Sätt ugnen på 175°C. Smörj och bröa en ganska liten form (20 cm). Jag använder kokos till formen, men vanligt ströbröd går ju också bra.
Smält smöret i en kastrull, ta av den från plattan rör sedan ner alla ingredienser. Det kan vara bra att sikta mjölet och kakaon.
Häll resten av smeten (den du inte har ätit upp alltså) i formen, och sätt in i ugnen i 20-30 minuter. Kolla den noga, för den blir lätt torr om den är inne för länge.



Man kanske skulle ta och bli kallskänka istället

De senaste dagarna har jag fått vara en del hos Emma i kallskänken. Det har varit jättekul och tiden har gått fort. En himla massa mackor, och så smörrebröd och sånt. Vi har snackat om en massa bra saker, och det var skönt att komma ifrån bageriet lite, måste jag säga.

Fjärde veckan är slut och det är bara två kvar. Men det är ju nu det börjar bli riktigt roligt, när man har kommit in i rutinerna och vet vad som ska göras, och känner sig bekväm med det mesta i bageriet.

Böcker och tidningar

Ett litet inlägg nu innan jag ska lägga mig med min bok.
Jag fick plötsligt alldeles för mycket att läsa. Jag är mitt Dödergök, som fantastiska Katarina Wennstam har skrivit. Allt hon skriver är bra, läs läs läs!





Men idag kom en annan bok jag hade beställt:

Jag vet inte om den är bra, men jag tycker sånt här är intressant. När alla går på skumma dieter som förstör både hjärnor och kroppar, så kan det vara bra att läsa om vad man faktiskt behöver äta, istället för vad man inte får lov att äta.


Och så kom tidningen Bröd med posten också. En massa spännande saker i det här numret.




Elin i min klass kom trea i Årets Pralin, med gran- och lingonpraliner!









Nämen titta, våra hattar!




Och Moa och Sanne, som ju går YH och inte gymnasiet, i marsipanrummet på chokladfestivalen.




Min praktikplats nya filial stod det också om.




Och så lite annat intressant sådär.






Så jag har massor att läsa, och dessutom kommer nästa Wennstam-bok hem från Adlibris snart. Hjääälp!


Fürsten

Idag har jag gjort Fürsten, ifall någon vet vad det är... Typ en mazarin, fast med citron och kardemumma. Väldigt gott var det. Bra smakkombination, som jag borde använda i kakor och muffins (som om jag någonsin gör muffins hemma).
Och så har jag inte sovit efter jobbet som jag brukar, så jag borde lägga mig ungefär nu. Klockan sju alltså...

Träningsbabbel

Söndag söndag söndag. Snart börjar fjärde praktikveckan. Visst är det ganska tungt ibland, men även om tiderna är konstiga så är arbetsdagen kortare än mina vanliga skoldagar. Nu är det bara nio timmar som går till praktiken, och i skolan är det elva timmar om man räknar in resorna.
Alltså funkar det bättre att ha ett regelbundet träningsschema, och det gillar jag! Det blir så mycket lättare och roligare om man faktiskt kommer till gymmet några dagar i veckan, och det inte hinner gå veckor mellan passen.
Så idag har det blivit Sh'bam och Shape, och det är så roooligt! Sen har jag bara varit hemma och tvättat, och tittat på Så mycket bättre.


Spännisen


När jag ändå är igång med mitt tjat om träning, så kan jag ju tipsa om min favorit-träningsblogg. Om ni är intresserade så kolla in Sofi Lindberg. Hon är så jäkla vettig, och hennes blogg gör mig glad!

För övrigt har helgen varit jättetrevlig, med sällskapsspel, mängder av te, och en fylld sockerkaka som jag glömde ta bilder på. Hade ju tänkt lägga upp recept, men det får bli en annan gång.
Jag var också inne en sväng på Lunds Stenugnsbageri, där jag frågade om praktik och köpte bröd. Tyvärr har de för trångt i bageriet för att ta emot praktikanter, men det var roligt att titta in i alla fall.
Någon som har tips på trevliga bagerier eller konditorier i Skåne, till min nästa praktikperiod?

Överkokta snabbnudlar

Jag har precis ätit upp min middag, lins- och quorngryta. Den blev riktigt god, med en massa soja och snabbnudlar. Det äter jag förresten alldeles för sällan, nudlar alltså.
Jag minns när jag hade en nudelperiod någon gång på gymnasiet. Då kokte jag alltid nudlarna i hälften mjölk, hälften vatten. Lääänge, tills spadet blev trögflytande och nudlarna var alldeles slemmiga. Sen en klick smör i det.

Ååh, vad gott det var ändå. Jag åt det ofta har jag för mig. Hej näringsbrist!



Jag kanske ska börja klubba innan arbetsdagen?

Min praktikplats delar port med en nattklubb, det är lite lustigt. Man måste gå igenom deras "gård" för att komma in i bageriet.
Oftast är det stängt, eller åtminstone rätt lugnt. Men i morse, efter att jag blev insläppt av vakterna, fick jag trängas bland en massa människor som rökte och dansade, i smink, glitter och finkläder. Ljus i olika färger, och så klubbmusik förstås.

En märklig kontrast, som ändå muntrar upp lite.