Äntligen bageri! Surdeg, stenugn och kavlade degar.

Igår och idag har vi haft våra första riktiga bageritimmar i skolan. Man blir fruktansvärt trött i kroppen efter så här långa dagar när man står och går hela tiden, men gud vad kul det är!

Håkan Johansson var här och lärde oss om surdeg och stenugnsbakning.Baselbröd i korg.


Kustbröd, levain och boule innan avbakning. Allt skulle ur sticket och bakas i stenugn.


Durumbröd på vetesurdeg. De blev jättegoda, och smakade rätt så mycket av olivolja.Sen blev det en del flätande också.


Och så lite wienerbröd. Här ovanför är det åttor, eller blondies, och sen är det vanliga färdigbakade spandauer.


Och i slutet av dagen provsmakade vi alla bröd, och jämförde wienerbröd. Vi gjorde några plattor, för att se hur jämnt de steg i ugnen, alltså hur jämnt de är kavlade, och hur resultatet påverkas om man använder smör eller margarin (förutom i smaken då).

Två riktigt roliga dagar har det varit, och nästa torsdag och fredag blir det ännu mer.

En himla massa sallader

Idag var det inte smörgåstårtor, utan sallader. Jag älskar sallader, även om jag aldrig orkar göra det hemma.


Jag och Didrik gjorde stekt pastasallad, och så en med pärl-couscous och saffran.
Och här är lite bilder på vad de andra gjorde. Västkustsallad, morotssallader, bönsalsa, rödbets-fetasallad och en massa annat.
Massa fix innan chokladfestivalen

Idag hade jag inte ens tid att ta några foton i skolan. Nu är det full rulle fram till chokladfestivalen! Det är brödföreläsningar och montrar och kakfat och hallonsocker och cylindrar och dekorationer och skyltar och fransk nougat (gör aldrig det!). Och så den där jäkla skulpturen, som aldrig kommer bli färdig.
NU jäklar blir det långa dagar, och jag räknar med att komma hem vid nio på kvällen vissa dagar (nio = läggdags). 

Och det är ju klockan, så jag får ta mina dödströtta ben och min geggiga hjärna och hoppa i säng. Godnatt!

Staket och marängsviss

Igår åkte jag ut till mina föräldrar för att min och min brors födelsedagar. Micke och Clara fick jag med mig också. Det blev staketmålning, kortspel och marängsviss (för jag tänker minsann inte baka när det är mig vi firar).


Joel, Micke och Clara

Marängsviss, med världens enklaste chokladsås.
1 dl socker
1 dl kakao
1 dl vatten
Låt det koka en stund tills den är lagom tjock.

Chokladskulptur, igen!

Några bilder från idag. Det är svårt och går ganska trögt,
men någonting blir det i alla fall. Snart så...

..  

Mitt chokladmonster mår inte så braMin lilla skulptur har stått i chokladrummet, som hade blivit alldeles för fuktigt. Inte så roligt. Jag får se om det går att fixa på något sätt.

Åtta smörgåstårtor

Smörgåstårtor gjorde vi. En massa olika. Jag och Didrik gjorde "Grekisk smörgåstårta", som var helt vegetarisk.

Det blev en bra dag, som avslutades med att jag kom hem två timmar senare än jag skulle, på grund av tågen då förstås. Fick stå ute i Hässleholm och frysa i en timme.

Sju av åtta tårtor. Vi lyckades inte riktigt äta upp alla.
Vår Grekiska, med fetaost, oliver, soltorkad tomat, keso och sånt.
Uppifrån. Randig och sådär.
Emelies och Moas.

Josefs och Michaelas.
Jessica och Sara hade gjort snygge-gurkor på sin. Coola grejer idag alltså!

Gula praliner

Nu har vi börjat planera ordentligt inför Chokladfestivalen i oktober. Vi ska inte bara tävla i skulpturtävlingen, utan också ha en egen monter där vi säljer praliner och andra chokladiga saker. Så vi bestämde hur montern skulle se ut, och alla olika pralinsorter vi måste göra. Pralinerna började vi med idag också.


Jag gjorde apelsinsocker, som ligger och torkar nu över natten.


Och så gjorde jag en saffrans-ganache, som blev löjligt god. Det var mycket som blev gott idag.
Ganachen spritsade jag i vita skal, och nu får de stå till på torsdag när jag ska göra klart dem, doppa i choklad och rulla i apelsinsockret.Pralintillverkningen är i full gång alltså.

Prov och fölsedag

Prov idag, på protein, ägg, mjölk, skum och gluten. Det kändes som att det gick helt okej. Och så fick vi sluta tidigt, så jag kom hem redan vid fyra. Så jag körde första träningspasset sedan förkylningen. Det skulle inte förvåna mig om jag blir sjuk igen bara därför.


Jag fyllde år igår förresten, och Micke hade gjort ett eget korsord till mig. Fiiint!

Bagerimässan i Kista

Jag har haft väldigt roligt i Stockholm. I torsdags morse, klockan fem, åkte vi.


Först var det ganska många timmars bussresa, med världens trevligaste busschaufför, och en himla massa baguetter, till frukost och lunch.


Hela klassen utanför mässan.


I Callebauts monter hade de chokladmousse och kaka. Och så fick jag förklarat för mig hur man tempererar nougat.Väldigt mycket maskiner var det. På rundvandringen med guide pratade någon från Panea, om just alla olika maskiner. Rätt bra att börja fundera på vad man kommer vilja ha i framtiden, och få ett hum om vilka enorma summor det kommer kosta.Fina förkläden hos Arla.

Ja, det var mycket fina saker, och roligt att ha varit där. Vi såg förberedelserna inför EM unga bagare, och bidragen till en Skådebrödstävling. Mycket trevligt var det, fast man hade verkligen inte behövt fem timmar, för mässan var ganska liten.


Efter att ha ätit tre baguetter och en jävla massa smakprover inne på mässan, var det dags för middag på Heron City. Sedan satt vi på hotellrummet och hade jättemysigt hela kvällen, dansade i sängar och sånt där, som man brukar.
På morgonen åkte vi hemåt igen, och igår kväll var jag tillbaks i Malmö, ganska trött, men nöjd.

Vi hörs till helgen

Nu ska jag packa ihop mina saker, för imorgon bitti åker jag till skolan, sedan stannar jag i Kristianstad över natten, innan vi tar bussen mot Stockholm klockan fem. Till helgen kommer jag hem, och då ska jag berätta hur det var på Bagerimässan!
Hej sålänge!

Teori och bagerimässa

Måndag idag, och teorilektioner. Även om entreprenörskap är roligt så blir jag helt seg i huvudet av att bara sitta stilla i klassrum en hel dag. Jag förstår inte hur jag klarade av gymnasiet och grundskolan, då var det ju sådär nästan hela tiden.
På torsdag åker jag med klassen till Bagerimässan i Kista. Det ska bli roligt och spännande, fast bussresan på nio timmar ser jag inte fram emot. Men sen blir det gratispennor och smakprover, och sånt älskar jag!


Nu borde jag göra lite på arbetet i hygien & arbetsmiljö, men tv, godis och korsord lockar mer. Får se till att spara lite av korsordstidningen till bussresan på torsdag bara.

YH utbildning för bagare och konditorer

Jag tänkte skriva lite mer om utbildningen jag går nu, ifall någon är intresserad.
YH utbildning för bagare och konditorer, så heter det. Vad jag vet finns det två sådana i Sverige. En på Burgården i Göteborg, och en på Österänggymnasiet i Kristianstad, där jag går.
Det är en vidareutbildning kan man väl säga, eller "ett fjärde år". För att uppfylla behörighetskraven ska man nämligen ha gått LP på gymnasiet, eller något som motsvarar det. På hemsidan står det såhär:
 • livsmedelsprogrammet inriktning bageri/konditori
 • alt. behörighet i följande kurser
  Försäljning och service
  Datorkunskap
  Livsmedelshygien
  Arbetsmiljö och säkerhet
  Bageri A och B
  Konditori A och B
 • eller annan utbildning och/eller erfarenhet som ger individen förutsättningar att tillgodogöra sig Yh utbildningen.

När jag hittade den här utbildningen för några år sedan, så var jag alltså inte behörig, eftersom jag gick Estetisk linje på gymnasiet. Jag fick börja leta efter andra vägar, och efter en massa vändor och krångel, och en flytt till Malmö, kom jag in på en gymnasial yrkesutbildning, där man då fick läsa alla de där kurserna; konditori, hygien, bageri osv.

Så när jag var klar där, i våras, kunde jag skicka ansökan till Österäng, med betyg och personligt brev. Sedan blev jag kallad till ett arbetsprov, där man skulle stå bland ett helt gäng andra sökande och göra lite tårtor, bröd, bullar och sånt, i några timmar. Det var ganska tydliga instruktioner för vad som skulle göras, vilket jag tyckte var skönt. Men nervöst och läskigt var det, helt klart. Fruktansvärt jobbigt, särskilt dagarna innan.

 

Vi är 16 personer i klassen, från olika ställen i Sverige. De flesta har gått Livsmedelsprogrammet, men vi är två stycken som gjorde vuxen-utbildningen, och en, har jag för mig, som har jobbat och praktiserat på konditori, och fått behörighet på det sättet.

 

Utbildningen är 45 veckor, två terminer lång. I sex veckor på höstterminen, och sex på vårterminen, kommer vi att ha LIA, lärande i arbete. Praktiken alltså, ute på konditorier och bagerier.
Resten av tiden är uppdelad i olika kurser.

De praktiska kurserna:
Bröd och kaffebröd
Patisserie (småbröd, kondisbitar mm.)
Skapande konditoriarbete (choklad, karamell, marsipan)
Cafébrunch (mackor, pajer, smörgåstårtor mm.)

Och de teoretiska:
Entreprenörsskap
Hygien och arbetsmiljö
Kemi och biologi i mat


Veckoschemat ser ut såhär:
Måndag: Teori 8-16
Tisdag: Bageriet 8-15
Onsdag: Brunch 8-13 (nästa termin kommer vi vara i bageriet även på onsdagar, tror jag)
Torsdag: Bageriet 8-15
Fredag: Eget arbete

Oftast går det att stanna kvar längre om man vill. Till exempel på onsdagar kan man gå till bageriet efter brunchen. Och eget arbete innebär att vi kan vara i bageriet så länge vi vill. Vi har ingen lärare och alltså inga genomgångar, så då har vi tid att öva på vad vi själva tycker att vi böhöver.

I slutet av nästa termin är det dags för Gesällprovet. Då ska man göra en himla massa saker och visa upp för domare som sätter betyg, och så får man förhoppningsvis sitt gesällbrev till slut. Jag har skrivit lite om gesällprovet här.


Vi kommer också göra en del resor och studiebesök. Bland annat ska vi till Bagerimässan i Kista, Chokladfestivalen i Stockholm, och så tror jag tanken är att vi ska till Schweiz också. Det är mycket att hinna med på ett helt år, och tiden går redan sjukt fort.


Sådär, det blev ju en ganska utförlig beskrivning av alltihop tycker jag. Om ni undrar något, om YH eller vux-utbildningen, eller något annat, så lämna gärna en kommentar eller skriv ett mail (vanessahanse@hotmail.com).


Chokladben, chokladarmar, chokladfötter, choklad choklad choklad.

Fredag betyder eget arbete, och jag tyckte att det var en passande dag att gå till skolan igen, liksom på prov. Var där i fem timmar, och det var ganska jobbigt. Helt frisk är jag inte, men jag behövde i alla fall inte proppa mig full med värktabletter som i tisdags (jag tror att det var därför jag blev ännu sjukare. Febernedsättande piller försämrar kroppens eget försvar, japp).Först satte jag ihop skulpturen, och nu är den så gott som färdig. Alltihop är gjort av choklad.

Jag och Didrik, båda lika snörvliga och trötta, satt en stund med det gemensamma arbetet. Jag tänker fortfarande inte avslöja vad det ska bli, men en bild till kan ni få se ändå. Det kanske inte ser ut som choklad, men det är det. Blandad vit- och mjölkchoklad.

Banditteatern - en tårta

I somras gjorde jag en tårta för Banditteatern. För er som inte vet vilka det är, så kan jag passa på att tipsa om dem, eftersom jag själv har blivit helt frälst. Banditteatern är en teatergrupp i Malmö, som håller på med teater och berättande i olika former.

Min favorit är förstås improvisationsteatern: Banditimpro. Efter deras föreställningar har man träningsvärk i alla skrattmuskler i flera dagar.

I somras hade Banditteatern en klistermärkestävling, och min tårta var priset som delades ut till vinnaren efter en föreställning.
Jag gjorde en Red velvet-tårta, där man har hur mycket karamellfärg som helst i smeten, och fyllningen var det färskost i. Jag gillar smaken, men den är lite speciell eftersom det är yoghurt och vinäger i själva kakan. Jag kan tänka mig att många bara tycker att det smakar konstigt.
Jag strök upp den med fyllningen, och täckte den med svart och röd marsipan. Jag är inget fan av sugarpaste, så jag försöker att använda marsipan även när jag ska modellera och göra blommor och dekorationer. Det smakar mer än bara socker, och har lite struktur i sig. Dessutom är färgerna lite dova och jag tycker det ser mer ätbart ut.
Jag skar ut loggan i det röda marsipantäcket innan jag la på det, så det var lite knepigt att få allt att hålla ihop. Men det gick till slut.
En bild till, från när tårtan var på plats. Lite väderbiten och så.
Både jag och vinnaren fick varsin "Irish drinking song". Han om sitt klistermärke, jag om tårtan.


Är ni sugna på impro? Då tycker jag att ni ska gå på Avatarimpro i Malmö den 14:e september. Själv kan jag inte gå tyvärr, men det blir fler tillfällen.

Kolla Banditteatern på facebook, banditimpro på youtube, eller deras hemsida Banditteatern.se.Men herregud

vad tråkig bloggen blir när jag ligger hemma och är sjuk hela dagarna. Så kan vi ju inte ha det!
Senare idag ska jag lägga upp lite tårtbilder i alla fall (och tips på grym underhållning), så att ni slipper höra om hur dåligt jag mår.
Men nu - vitlök och korsord!

Tyck synd om mig

Jag är så sjuuuuuk! Ååh, det är synd om mig!
Ja det är VITLÖK på mackan. Och ja det är SNORPAPPER på skrivbordet. Ingefära, citron och honung i koppen.

Skulle stannat hemma

Jag överlevde dagen, men det var knappt alltså. Egentligen borde jag ha varit hemma en dag till, men jag vill ju inte missa något. 
Med kroppen full av ibumetin fick jag i alla fall gjort en del på min skulptur. Jag har inte satt ihop den än, men jag tog lite bilder ändå. Jag kan inte bestämma mig för på vilket håll jag ska sätta huvudet.

Photobucket

Min dag

Jag har suttit och pillat med min blogg, och försökt läsa ikapp alla de bloggar jag följer. Löst korsord, duschat, lagat lite mat. Jag orkade ta mig till affären också, där jag köpte halstabletter och en ny korsordstidning (mobba mig inte). Oh, apropå tidningar, så kom mitt första nummer av "Bröd" idag. Facktidsskrift för bagare och konditorer, visst låter det fräckt! Vi får en prenumeration av skolan.

Sen har jag tittat på youtube-klipp också. Jenna Marbles, jag älskar dig!


Grötplättar

Ja, idag är jag hemma, snörvlar och tittar på regnet. Jävlar vad det öser ner!

Jag har precis ätit upp mina grötplättar. Tänkte visa bilder på dem, men upptäckte att jag har glömt kamerans minneskort hos Micke. Men det är ett tips i alla fall, om man har lite längre tid på sig att göra frukost, eller om man har överbliven gröt någon morgon.

Idén har jag nog fått från Mollys Hälsoblogg, där jag hittade två recept nu: Skotsk gröt och Sannas plättar. Men man behöver nog inte något recept egentligen. Ta din vanliga gröt (för jag antar att alla äter gröt till frukost), släng i ett ägg eller två, och stek plättar.


Jag brukar variera min gröt med olika gryner/mjöl, men idag blev det såhär:

½ dl  havregryn
½ dl  rågflingor
2 st  hackade torkade plommon
2-3 dl  vatten
Lite linfrön
Lite psylliumfrön
Salt, kanel, kardemumma

Koka allt en stund, rör ner två ägg och stek till plättar.


Kanske lite onödigt krångligt recept på gröt, det där. Men man bajsar bra i alla fall!

Jag erkänner mig besegrad


Jag kämpade hårt och länge, med vitlök och ingefära som vapen, men förkylningen fick mig till slut.
Det kanske var träningen i torsdags, för i fredags kväll mådde jag inte bra alls.

Jag har verkligen inte tid att vara sjuk! Det går inte, det finns ingen plats för sånt i min kalender. Men det verkar som om jag får stanna hemma från skolan imorgon. Som tur är har vi ju teori på måndagar, och det är betydligt lättare än chokladskulptering att plugga in hemma.

Det blir förhoppningsvis inte någon jätteförkylning; både igår och idag har det varit halsont, snuva och allmänt tjockhuvud-säckigt-gnällspikande på en jämn nivå. Inte någon vidare feber eller så. Förhoppningsvis räcker det med en extra dags ligga-i-sängen-och-lösa-korsord-kur för att jag ska bli frisk igen.

ChokladskulpturerVi kom ju igång med chokladskulpturerna den här veckan. Först ska vi göra varsin egen, och sedan ska vi börja jobba i grupper, fyra och fyra, med bidragen till skulpturtävlingen på chokladfestivalen i Stockholm.Vi tjuvstartade lite i våran grupp, mest för att vi inte kan låta bli. Jag vill bara bli klar med min egna skulptur, så att vi får börja på riktigt med det här, som ni säkert ser precis vad det ska bli.
I början av veckan fick vi gjuta skalen som blir stommen i skulpturen. I torsdags byggde jag på dem med spansk choklad. Till höger har jag modellerat fram något som ska bli ett ansikte.I slutet av dagen hade jag kommit så här långt. Det tar tid, och jag är långsam. Men det är så roooligt, och nu känns det som när jag gick Bild och form på gymnasiet, och man fick sitta med penslar och pennor, lera och gips hela dagarna. Det är grymt!I fredags satt jag också hela dagen med mina tre ansikten, och stannade till och med en timme extra. En liten bit till kom jag i alla fall, så nu ska jag snart bara sätta ihop allt. På tisdag kan jag fortsätta, och då blir det säkert fler bilder till bloggen.


Tv-spel och tårtor

Nu blir det bildbomb från i somras. När Micke, min pojkvän, fyllde år gjorde jag en Ilomilo-tårta. Ni som spelar Xbox kanske vet?

Micke jobbar på Southend med att göra tv-spel, och de har gjort ett spel som heter Ilomilo. Det är jättegulligt, och jag kunde inte låta bli att göra en tårta av det.Spelet IlomiloMarsipanplattor, målade med karamellfärgIlo och Milo i marsipan

Färdiga tårtan


FödelsedagsfikaFödelsedagsmicke