SM unga bagare!


Igår åkte hela klassen + VLC + lärare + rektor + en bebis upp till Göteborg för att se hur det gick för Didrik och Patrik i SM för unga bagare.

SM unga bagare är en tävling för folk under 23 år, som jobbar som, eller utbildar sig till, bagare. 12 finalister får stå och tävla tillsammans. Kvällen innan har de fem timmar till förberedelser, och på tävlingsdagen har de fem timmar på sig att baka matbröd, frukostbröd, vetebröd, wienerbröd och ett skådebröd. Det finns en massa regler för vad allt ska väga och hur mycket det ska vara av varje sort.


Först tittade vi på sista timmen av själva tävlingen. 12 stressade finalister som ska samsas om ugnar och maskiner och samtidigt få till allting perfekt. Jag blev skitnervös.Färdiga skådebröd. Domarna står och tittar vid Didriks bord. De nickade, och jag hörde ordet "fränt", så de måste ha gillat hans masker.Patriks sista minuter. Guuud vad stressad han var.Sen åkte vi till Nordstan, där alla tävlande fick duka upp sina bord och vänta på domen.Patriks bord.Patriks matbröd, frallor och vetebröd.Patriks wienerbröd och skådebröd.Didriks bord.Didriks vetebröd, frallor och wienerbröd.Fler bord. Kims.Linns.Cecilias.Ellens.Efter att juryn först provsmakat allt, och sedan pratat hemligt i några timmar, var det prisutdelning. Susanna Söderman vann. Oj vad fina hennes saker var.Och Didrik tog tredjeplatsen! Ettan till fyran får vara med i juniorlandslaget, och två av dem blir uttagna till att tävla i EM nästa år.Och Patrik kom fyra, alltså har både han och Didrik en chans till EM!Klaaad Didrik! Han fick skriva autografer efteråt.


Jag tror att båda kände sig nöjda, och hela klassen är jättestolt nu! Didde och Putte, vilka hjältar alltså!

SM unga bagare imorgon!

Imorgon åker vi till Göteborg för att titta på SM Unga bagare. Didrik och Patrik från klassen är med och tävlar, så vi ska stå och heja!
I skolan har vi börjat med bitar, så nu är det fullt av mazarinbottnar, smörkräm och biskvier överallt.

Och så ville Moa hälsa till sin familj

Skolan börjar med ymnighetshorn
Praktiken är slut, och jag får klara mig utan Söderberg & Saras stenugn ända till sommaren. Jag var inte dirr pepp på skola igen, men nu när vi väl har börjat är det förstås roligt. Vi hade teori i måndags. Alltså inte för att vara sån, men blööööörk. Hur fasen klarade jag av att sitta stilla i klassrum hela dagarna när jag gick på gymnasiet?  Det   är   så   tråkigt !

Men igår började vi på riktigt, med Jørn från Odense. Han lärde oss hur man gör mini-ymnighetshorn , och så hann vi göra lite marsipanfigurer också. Ymnighetshorn = Ganska danskt traditionellt bakverk, som man gör av mandelmassa och äter vid festliga tillfällen så som bröllop och frukost.Didriks Dekorationer (Skitbra namn på Didriks ännu icke existerande företag. Om han vill sälja sugarpasteblommor och ätbart glitter TEX).


Jag och Sanne klistrar.


Jag blev färdig.


Sen åt Didrik upp mitt ymnighetshorn, och idag sa han att han nog aldrig kommer tycka om mandelmassa igen...
Vad jag gör när du sover.


Den (enligt Per) obligatoriska första-natten-ensam-i-bageriet-bilden på disken. Okej, det var bara ett par timmar, men ändå. Alldeles ensam i ett bageri klockan två på natten. Herregud, hur vågar de ge mig ansvaret för avbakning och grejer?!

Det är kul att jobba natt, och det gick nog bra (bortsett från att en deg blev typ... slime).Och så lite andra bilder på vad jag får göra i bageriet: 

Kanapéer/fjärilar.


Äta lyxfrukost...


...med Per, som är en av cheferna.  Alltså han är snyggare i verkligheten!


Kardemumsbulls.


Baguetterna. 


Fjäril igen.