Mera socker(betor)

Här om dagen var jag hemma hos mina föräldrar i Örtofta, och då passade jag på att gå ner till sockerbruket för att hitta betor till Per (han ville laga mat av dem. Ugnsbakade tillsammans med andra rotfrukter är till exempel mycket gott). Om man går till svängen där lastbilarna kör in med sina leveranser, så ligger det garanterat sockerbetor vid vägkanten.

Jag <3 sockerbruket (Glöm inte att gilla Sockerbrukslukten på facebook)














 

Inte bara bröd


Snyggaste och godaste mackorna hittar man på Söderberg & Sara.
Mycket picklat nu! Det känns fresh, som vi brukar säga.

Här fixar Per, fortfarande vid gott mod, 35 mackor till wallander-gänget som tar över stan lite då och då.


Nattlappar

En annan sak som man blir glad av är när man kommer till bageriet mitt i natten, och det ligger en fin lapp på bordet. Det händer lite då och då, när någon vill påminna om viktiga saker.

Som att förvirring i kondis har resulterat i en morotskakstosca (Just det!!). Eller att Pastei de nata är nya storsäljaren,  och Per har nya brödidéer.

Dessutom visar den här lappen, liksom Levain-receptet, hur våra superorganiserade hjärnor jobbar ihop. Det är för hög nivå för normalbegåvade människor, som bara kan ana hur våra tankegångar rör sig ovanför deras huvuden.


 

Gladbröd

Vissa saker i bageriet blir man ju sådär extra glad av. Klyschor kanske, må så vara.

Att se bröden växa i ugnen och bli precis så fina som man hoppades. Man vet ju faktiskt aldrig förrän man väl har fått in dem.



Snygga baguetter!




Att få provsmaka valnöts-ädelost-bröd och grisblodsvört till frukost...
Ja, idéerna i det här bageriet kan ibland låta bisarra, men blodbrödet sålde slut fort som attan.

 

Glasseriet


Nu har bageriet börjat sälja Simons glass, och det betyder förstås att vi måste provsmaka en del. Brynt-smör-glassen till exempel, provsmakar jag några gånger i veckan.








Se och lär


Ska man jobba som bagare gäller det att vara noga med ergonomin. Undvik tunga lyft, och bär på rätt sätt! Fuska inte!


Party i bageriet

Bullimon
 
 

Det var väl ett himla tjat om hantverk...

Jag blev ertappad med att använda bräckaren! (Maskinen som delar degar i jämnstora (nåja...) bitar).
En MASKIN! Är det verkligen hantverk då?!



Tänk om jag är en industribagare utan att veta om det! Huuu!

För om man är true så ska man knåda degen för hand, dela den med bara händerna, jäsa den i sin famn, snitta med naglarna och baka av över öppen eld. I skogen.
Fast helst ska man inte ens röra degen, utan bara ge den så mycket kärlek och omtanke att den blir till bröd alldeles av sig själv! Då är man en riktigt true bagare.

Det är viktigt. När jag var 16 skulle man vara true metal och bara lyssna på det hårdaste hårda, annars var man en töntig wannabe.

Ursäkta mig, jag har bara läst lite för mycket flummiga älska-bröddegar-och-allt-som-är-naturligt-bloggar...