En croissant

Härliga crozzes blir man ju så jäkla glad av.
Crossimon!

Bästa brödreceptet

Detta är receptpärmen på jobbet. Jag tycker att fler bagare ska inspireras av vårt system. Så logiskt...


När katten är borta...


Cheferna har semester, så nu är jag och Simon bossar i bageriet. Bara över oss själva, men ändå...


Simons Ledansk. Blandning mellan danskt rågbröd och levain.
Fantasimon...
 

Natt i bageriet


Visst, dygnsrytmen hackar lite, men det är sååå värt.

Torsdag kl 03.00

Chokladfestival i helgen!

Vete-race. Folk var som galna på kanelbullens dag.

Förresten, gubbar som klagar på att någon kanelbulle är mindre än de andra... Okej, de ska vara lika stora, men det är inte sååå konstigt om det skiljer några gram ibland, när man mest får lita på ögonmått och känsla. Så kom igen, ge er. Men jadå, du får absolut peka på den där som ligger underst och ser fin ut. Nähä, det var inte den du menade? Den? Den ljusa med mindre pärlsocker? Ja vänta, jag ska bara gräva igenom hela högen... Sådär! Jaha... du tycker ändå den är för mörk och liten och dyr? Men du vill köpa den i alla fall? Okej. Tack och... Förlåt?

Snart får man väl höra att baguetterna är olika långa också...
Nu ska jag alldeles strax iväg till Stockholm, och choklaaadfestivalen! Supermegakul, mest för att jag får träffa mina klasskompisar igen. Äntligen! :DSurdegsguden Sébastien

En facebook-diskussion om surdegsburkarna ledde mig in på Sébastien Boudets blogg, där hans hängivna fans kom med föslag på ett nytt ord för surdegsbröd. Det om något får mig att aldrig mer vilja ta i en surdeg (typiskt dåligt när jag jobbar med det).

Boudet är en bagare/konditor som har blivit mycket populär bland surdegsfanatiker. Han bloggar, sommarpratar, har skrivit en bok, och han är bra på att tycka mycket. Många älskar hans starka åsikter; Han vågar stå upp för vad han tycker och kritisera den svenska bageribranchen och blablabla.


Själv har jag lite svårt för vissa bitar, även om hans brödfilmer är fina. Särskilt svårt har jag för hans stora skara av hängivna fans, som blint följer varje steg han tar. Säger Sebastien att jäst är satan, så är det så. Föreslår han att man ska vända uppochner på surdegsburkarna i butiken, så gör folk det. Han blir hyllad som en gud varenda dag, av sina trogna läsare.

Och om han säger att surdegsbrödet behöver byta namn, så tycker varenda människa på den där bloggen att han har rätt. Omkring hundra nya namnförlag trillade nog in där. Jag läste en del och ville mest kräkas på alla flummiga harmoniskt klingande ord.(och då är jag ändå waldorfbarn).
e
Gladbröd, kärleksbröd, äkta bröd, konstbröd, nakenbröd, blygbröd eller levande kärleksbröd! Visst drunknar man i allt äckligt fjäskeri? 

Jävla prettobröd är mitt förslag.

Män behöver surdeg på burk

Den där härliga burk-surdegen var tydligen inte en sådan flopp som jag trodde. Pris för årets produkt tog jästbolaget hem, på dagligvarugalan.

Eh... va?

Jag fick stå modell när vi upprördes i bageriet, och Per ville facebooka om saken.


Jag har inte testat surdegen, men jag trodde verkligen inte att den skulle sälja särskilt bra. När hela trenden går ut på att man ska ha sin egen mysiga hemmagjorda bubblande surdeg som måste ha passning under semestrarna och sprider en härligt levande doft i det välinredda hemmet, så finns det väl ingen som skulle betala pengar för att få en färdig från butik?

Enligt andras recensioner har den ju ingen jäskraft heller, och utan hjälp från ett halvt paket jäst blir det visst inget bröd.
 
Märkligt är det. Men det jag stör mig mest på är nog juryns motivering: "Vinnare av Årets Produkt bygger på insikter om målgruppens behov av eget skapande, framförallt bland män".

Eh... Va?
Män klarar inte av att göra egen surdeg?
Eller har män inte tid att göra egen surdeg?
Män måste ju verka duktigare än de är, så ifall de inte kan göra surdeg ska de ändå kunna låtsas att de kan?
Mäns behov av eget skapande är större än kvinnors?
Män har viktigare saker att göra än att mata surdegar, men det har inte kvinnor?
Män har ett större behov av burksurdeg, för det är så jäävla inne med surdegskillar att de måste baka varesig de har tid eller inte?

Jag förstår inte. Så sjukt onödigt med det lilla tillägget i motiveringen. Nu suckar jag åt världen och går och lägger mig.