Vetebullar med pepparkaksfyllning




Jag har kommit i julstämning alldeles för tidigt, så idag blandade jag lite pepparkakskryddor. Det kan vara bra att ha färdigblandat, särskilt om man är som jag och vill äta pepparkaksgröt och göra pepparkaksmüsli hela vintern.


Såhär gjorde jag min:

6 msk kanel
6 msk ingefära
3 msk nejlika
3 msk kardemumma

Sen var jag ju tvungen att använda den. Jag slog två flugor i en smäll och testade köksassistenten jag fick av min mormor för ett tag sedan. Gamla grejer brukar vara bra, och elvispen som jag också fick var grym!









Vetebullar med pepparkaksfyllning

Till degen behöver man:
5 dl vatten
50g jäst
200g rumsvarmt smör
200g socker
Ett stort ägg
10g salt
20g kardemumma
(lite onödigt eftersom det är kardemumma i fyllningen, men jag tog i lite ändå)
1100g mjöl





Såhär gör man:
Blanda ihop jäst och vatten i bunken. Lägg i resten av ingredienserna, och kör tills degen känns bra, är glansig och börjar släppa från kanterna. Min fick snurra i drygt tio minuter.
Lägg upp degen på mjölat bakbord och låt vila under en duk i sisådär en kvart. Under tiden man kör ihop degen kan man ju börja med fyllningen.








Fyllning:
300g mandelmassa
170g rumsvarmt smör
20g pepparkakskrydda (man kan ta mer om man tycker om stark smak)

Blanda ihop allt. Ta i mer smör om den är för svår att bre ut.







Sedan fortsätter man med att kavla kavla kavla. Ha inte för mycket mjöl under, för då vill degen glida runt och dra ihop sig. Bre ut fyllningen över hela degen, och rulla ihop. Skär i 30-40 bitar och lägg upp på plåt. Jag gjorde 30 stycken, och de blev riktigt stora.
Sen får de jäsa tills de är nästan dubbelt så stora. Tiden beror på hur varmt man har det, men för mina tog det 75 minuter. Värm under tiden ugnen till 225°C. Pensla de jästa bullarna med ägg, strö på pärlsocker och grädda i 8-10 minuter, om du gör stora bullar.










Kolla vilken liten hand!




Bullarna blev väldigt goda, om man gillar pepparkakor förstås. Det blir ungefär som om man hade fyllt dem med pepparkaksdeg! De här bullarna blir också mitt bidrag till Månadens sötsak, på temat vinter.


Kommentarer
Postat av: Alexandra - kärlek på tallrik

Tufft! Jag är inte ett stort bullfan, men jag ÄLSKAR pepparkakskryddor och pepparkaksdeg så de låter lovande i alla fall, dina bullar! Otroligt snygga blev de också, precis som bullar ska se ut :)

2011-11-21 @ 20:34:23
URL: http://karlekpatallrik.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Matbloggstoppen
RSS 2.0