Småkakor


Öva öva öva.
Min lördag


Vi körde ett träningspass ute i snön. Mina bröder och jag, Micke och Elliot. Min bror tvingade oss att göra ungefär en miljard situps, burpees, armhävningar och utfallshopp. Träningsvärken idag dööödar mig.


Elliot, Micke, jag och Joel gör burpees i snön.Morris, Joel och Micke, pigga och glada efteråt.Genomblöt och iskall jag, och så tjocka kisekatten Rally!

Två karamellsvanar


Igår när jag hade gjort färdigt franskbröden orkade jag inte tänka mer på gesällen, så jag tog lite överbliven karamell och testade att blåsa svanar. Två stycken fick jag ihop innan jag gick hem och sov bort min förkylning.Bröd


Fortfarande lite för sjuk för att orka vara effektiv, men jag var i alla fall i skolan. Fredag är fortfarande den dagen i veckan när vi får göra vad vi vill, och jag kände att jag borde ge mig på bröden. Det är lite läskigt tycker jag, med bröd. De gör lite som de vill och jag har inte så mycket erfarenhet av att tygla dem.
Just så kändes det idag också, när franskbröddegen jäste ifrån mig. Jag tror jag får köra en ny nästa fredag, och jag har redan skrivit en lista på vad jag ska göra annorlunda.
Jag fick i alla fall ihop några snygga flätor. De blev platta och tråkiga, men uppifrån var de fina, och själva flätningen gick ju bra.
En bra sak är ju då praktiken... Det är bara nästa vecka kvar i skolan, sen är det dags för nästa praktikperiod. I höstas var jag ju på Mäster Hans, men nu blir det andra bullar (alltså jag är ju bara för lustig!) 

Den här gången känns det riktigt bra. Jag ska vara på Söderberg & Sara, ett stenugnsbageri i Ystad, så det lär bli mycket bröd. Jag ska bli grymmast på det helt enkelt!
Det är sex veckors praktik, igen, och nu är jag taggad som satan.


Sjuuuk


Det känns som om jag är sjuk hela tiden. Borde inte ha gått till skolan i onsdags, men jag ville inte missa delfinerna. Idag var jag hemma i alla fall. Jag tror min kropp fattar att jag har för mycket att göra, så den tvingar mig att låta bli. Men imorgon är det jag som tvingar den upp till Kristianstad igen. Så det så!


Blåsa karamell - andra försöket

Idag fick vi ihop lite akvarieskulpturer av karamell. Jag gjorde delfiner, och inte så mycket mer. Vissa hann få ihop hela akvarium av fiskar och koraller, sjögräs och sand.Jag är uppenbarligen skitglad när jag drar karamell. Hur kan jag vara det?! Den är minst tusen grader varm... Mina händer är INTE glada.Fiskfenor hos Emil.Början till delfinDidrik klämmer på sin fisk.Alla blev ganska olika ändå, trots att vi hade samma tema, material och tekniker.Mina delfiner. Vad är det med mig och blå färger nu för tiden? Kom igen, bara släpp det...

Emelies. En massa häftiga saker. Man använder olika tekniker för att göra koraller och såna havsgrejer, men allt är gjort av socker.Josefs sjukt söta firre.Moas.Och Jessicas. Bläckfisk med glasögon <3


Så nu är vi färdiga med sockerkursen. Det lär dröja ett tag, men jag längtar till nästa gång jag får dra och blåsa karamell. Det var jätteroligt. Jag hoppas att jag får anställning som karamellblåsare efter skolan!
Nu ska jag smörja in mina händer och sova. Godnatt!

Blåsa karamell - första försöket

Tredje karamellveckan, och nu var det dags att blåsa socker. Himla simpelt. Koka ihop lite karamell och blås upp den till en figur. Tadaa! Kajsa visar hur man gör.


Riktigt så lätt var det inte, och utanför dörren växte högen av krossad karamell. Men efter en himla massa övning gick det faktiskt bra.
Emelies och Roberts bord.Patrik och Didrik gör päron.
För mig blev det mest fåglar. Alla är trasiga på baksidan, men det är hemligt. Det här var ändå bara övning. Imorgon blir det på riktigt, för då ska vi blåsa fiskar!

Min helg: Semla, paprikor och hårfärg

Den här helgen har jag varit på bageriet där jag ska göra nästa praktik, och ätit årets första semla. Sen åkte jag till Ally och Findus i snöstorm. Vi lagade en massa paprikor med gojs i. Jag älskar gojs! (Findus tycker att skrofs och sörja är snäppet godare)

Och så hjälpte Micke mig med håret, så nu är det inte bara blått, utan lila också.


Spritsad bröllopstårta

Idag fick jag lite tid där jag kunde göra klart bröllopstårtan. Självklart ett par veckor senare än alla andra.
Blommorna gjorde vi ju innan jul, i sugarpaste. Efter lovet spritsade vi tårtorna med kristyr. Inuti är det frigolit, som antagligen är lika god som sockerpastan den är täckt med.

Men fint blev det, och nu står min äntligen på hyllan tillsammans med de andra tårtorna.
Rosor av karamell

Igår visade jag hur det ser ut när vi kokar karamell. Idag blev vi färdiga, även om det var knappt för min del. När jag var klar hade de andra redan städat. Stressigt värre, men ack så roligt. Jag vill göra meeer!

Karamellklumpar och en ros. När man drar karamellen, som Sara visade på bilden igår (fast mer seriöst), blir den ljus och glansig. Sen skyndar man sig som fasen att göra blomblad innan den stelnar igen.Min färdiga... grej.Och några av de andras. En massa karamell blev det.

Och här ovanför är allihop.
Nu har vi två dagars bageri, och nästa vecka fortsätter vi koka karamell, för då ska vi blåsa den, som glas. Jag undrar just hur det ska gå.

Koka karamell

Förra veckan var det gjutning, och idag fick vi lära oss att dra karamell. Sådär som när man gör polkagris. Fast vi gjorde inte godis, utan fortsatte att skulptera. Jag tyckte det var jätteroligt, även om det brändes en del (jag tror mina fingeravtryck är borta snart).

När någon släckte taklamporna blev det dessutom riktig julmys-stämning, om än lite åt bordellhållet.

Fortsättning följer imorgon, med fler bilder förstås.

Vetebröd och sniglar

På bagerilektionerna nu är det övning inför gesällprovet som gäller. I torsdags och fredags gjorde jag bara en massa kringlor och sockerbullar, och nu kan jag inte ens bestämma mig för om det är det jag vill göra på provet. Det är så svårt att bestämma sig för något.


Sen satte jag ihop min lille karamellsnigel också. Och apropå sniglar, så var jag i Helsingborg och såg Resan till Melonia på Stadsteatern. Där utanför fanns en gigantisk buske, klippt till en snigel. Sjukt konstigt, men jag älskar den! Ingen fin snigel med skal heller, utan en vanlig mördarsnigel, haha!


Karamell-skulpturer

De närmsta veckorna blir det nog en massa roliga bilder, för vi har börjat med Karamell-kursen. Vi började i tisdags, med gjuten karamell. Nästa vecka blir det dragen, och till sist ska vi blåsa.
Jag har kokt sjukt mycket karamell. För varje ny färg måste man koka ny, och varje gång man har råkat vänta för länge och den tjocknar får man koka ny. Än så länge har jag sluppit brännskador, men om man ser till statistiken i klassen är det nog bara en tidsfråga.Mina karamellkatter.Patriks.Didriks.Jessica på gång.Moas.


Att bygga krokan

Det är ett tungt jobb. Att spritsa mandelmassa med maskin är inte så lätt som man kan tro.
Moa Brink visar hur man sätter ihop alla delar med karamell.

Här är alla färdiga byggen. Krokan är alltså bara mandelmassa (och eventuellt äggvita), som man spritsar ut och formar till snirkliga bågar och grejer. Ringarna fyllde vi med karamell.

Det är ett väldigt traditionellt bakverk, som man ofta hade på bröllop under 1800-talet. Jag tycker de är jättefina, och skulle gärna haft en på mitt bröllop, om jag nu hade haft planer på att någonsin gifta mig.


Allihop är ju rätt så lika, men här är i alla fall min, med marsipanrosor och sådär.


Skola igen - Skådebröd

Idag började vi skolan igen. Jag hade behövt en veckas lov nu efter resan, men det blir direkt in i stressen igen. Det var en rolig dag i alla fall. Skådebröd med Moa Brink. Jag har aldrig testat det innan, så det var rätt så klurigt. Men kul.


Mitt skådebröd. Jag vet inte om jag ska döpa det till "Fågelboet" eller "Baguette med ägg och kyckling".


Hemma från Kina