Bitar och tårtor 2.0

När man bakar hemma ser det inte riktigt ut som det man gör i skolan...


Anglerfish-kalas hos Ally. Vi bakade chokladtårta med lampa (Micke fixar!), och chokladbollar.

Bitar och tårtor

Vi har fullt upp med träning inför gesällen nu. Tiden går för fort, och det är mindre än två veckor kvar (Jag vill spy...). Igår fick vi i alla fall veta att vi klarade teorin. Det var tydligen första gången som alla i klassen fick godkänt på första försöket. Så det var kul, men det säger egentligen inte så mycket mer än att vi är bra på att plugga.

Efter praktiken har vi dels åkt på en himla massa resor (okej, två stycken), och dels kört ganska mycket kondis. Bitar, bakelser och tårtor är ju alla delar av gesällprovet.


Hela klassens samlade kondisbitar efter första dagarna. Biskvier, dammsugare, mazarinbitar, tosca, makroner och gräddbullar till exempel.


Jag gjorde minttryffel och en mazarinbit med lite eldad marsipan på. Det är jättesvårt att bestämma vilka fem sorter man ska välja att göra till gesällbordet, men de här två får säkert vara med.


Sen kom Tony Olsson (för er som inte vet så är det typ samma som Gud i konditorivärlden) och hade en tårtlektion med oss. Klassiker i ny tappning.
Didriks tårta (min egen var definitivt inte värd en egen bild). Budapest 2.0


Didriks Napoleon. 


Sen har vi bara övat, övat och övat. Först måste man ju testa sig fram för att bestämma vilka bakelser och tårtor man ska välja. Sen måste man bestämma hur man vill dekorera dem. Och sen ska man helst lyckas också. Vanliga princessbakelser är ju ett helvete till exempel. Men jag har tänkt köra mycket traditionella grejer, så jag har inget val. Princessen ska med, och den ska bli snygg!Chokladtårta (+ en bouchee). Och så lilla princesstårtan, som måste få mer skrafs på sig.


Mera socker(bruk)

Snart färdig bagare och konditor. Vad passar då bättre än att tatuera ett sockerbruk?Okej, det är inte mitt stora sockerintresse som ligger bakom tatueringen. Det är bara att jag kommer från Örtofta, och där ligger Örtofta Sockerbruk. Om man kommer därifrån kan man inte låta bli att älska det. Så den silhuetten betyder hemma för mig. Får mig att tänka på mamma och pappa, alla mina bröder, sommarlov, promenader, ån, loppisen, kiosken, skvaller, smygrasister och sprängda brevlådor.

Gesällteori

Imorgon har vi stora teoriprovet. Bagerikemi, hygien, yrkesmatematik, kaffebrödsframställning. Allt är med, och man måste ha godkänt för att få göra gesällprovet. Heja mig!Klassresa till Schweiz

Sjukt bra var det! Och här är lite random bilder.


Alla är glada för att det såg jättekul ut när tio punchrulleväskor kom åkande på bandet. Och ja, delicato har köpt min själ.Studiebesök på Bäckerei Hug. En liten oansenlig ugn det där...Bachmanns enorma makroner.Moa hälsar till sin familj från Luzern.Vi bodde på Richemont, en bageri- och konditoriskola. Där fick vi efterätt två gånger om dagen.Moa och Sara hälsar till Moas familj.


Brödbuffé till frukost på skolan.Moa hälsar till sin familj, från frukosten. Hon är glad för det fanns massor av ost.Konditorikurs med speglar i taket.Moa hälsar till sin familj.Chokladskulpturer och ägg.Moa hälsar...Bagerikursen. Jag blev alldeles till mig av alla fina degar!


Vi gjorde roliga bröd.En massa olika.Moa hälsar till sin familj, från bron i Luzern.


Natt i Luzern.Moa hälsar till sin familj från en annan bro i Luzern.


Ostfabrik i Engelberg.Engelberg. Och en massa utsiktsbilder från alperna.
Klassresa - Schweiz

Om några timmar åker jag till Schweiz, på klassresa! Peppigt värre!