Arbetsprov i bageriet

Några dagar efter att alla gesällprov var färdiga var det dags för nya elever att göra arbetsprov.
40 personer kom och bakade, och 18 av dem får börja på skolan nästa år. Vi var där och assisterade lite, vispade grädde, gjorde smörkräm och delade ut degar.Det var lite jobbigt att se på nästan. Jag minns ju själv hur osäker jag var när det var jag som stod där för ett år sedan och skulle klippa kransar och göra tårtor. Alla andra var så duktiga, och mina bröd var så fula, mina biskvier var platta och tårtorna var säkert inte som de skulle vara. Och hur pikerar man snyggt när händerna skakar för att man är så nervös?
 
Nu borde de som provbakade ha fått sina antagningsbesked. Är det någon av er som läser bloggen som var på skolan och sökte? Någon som kom in och ska gå till hösten?
Och om ni inte kom in, sök nästa år igen! Det är många som kommer in på andra försöket, och det är en utbildning man inte vill missa.

BIlder från skolan

Nu har vi ju slutat skolan, och jag har ett par veckors semester innan jag börjar på mitt sommarjobb i Ystad. Men jag har ju kvar en del bilder från skolan, som jag inte har hunnit lägga upp här. Så det kommer nog lite i efterhand ett tag till. 
 
Här är några från gesällveckorna (också de enda bilderna jag hann ta i skolan under den månaden).

Sista dagen på bagerigesällen. Vi plockade fram alla wienerbröd och vetebullar och penslade med aprikotering. 
Ägg och socker. Patrik var lite optimistisk när han valde kittel.


Didrik sprayar sin chokladskulptur, och ser cool ut.


Vi byggde om ett vanligt klassrum till chokladrum, eftersom det var 30 grader varmt i våra egna lokaler. 


Sara och Moa fixar specialarbeten. Moa ser ut som om hon just har fällt några träd och byggt en båt, och det blev förbannat bra, så nu spottar hon ut snusen och sätter sig i bastun med en öl.

Skolavslutning

Nu har vi haft avslutning, städat våra lådor, lämnat in alla förkläden och sagt adjö.

Jag trodde att jag skulle ta mig igenom dagen med bara lite klädsamt glansiga ögon ni vet, men icke. Trots att vi är så jäkla coola var jag och Moa värst när det var vår tur att säga hejdå.
Det är faktiskt väldigt sorgligt. Klassen flyttar åt olika håll, och jag kommer sakna allihop, superdupermycket.
Gesällprovet i konditori - en himla massa bilder

Så kom den stora dagen, och oj vad den kom! Alla dukade upp varsitt bord igen. Den här gången med konditorigrejer istället för bageri. Det var så stressigt att jag inte hann tänka alls, och visst är det saker jag hade velat ändra på, fixa till och göra annorlunda. Men nu är det i alla fall över, och jag är glad att jag har gjort det.


Först bilderna av mitt bord.

Maränger, sockerkakor och anslag. Fem sorters bitar, fem sorters bakelser, två sorters tårtor och så specialarbetet.

Fler gesällbilder
Julias.Julias.
Emils.Alla höll andan när Patrik satte upp sin krokan.Men det gick bra. Patriks specialarbete alltså.Saras.Robert.


Roberts specialarbete i choklad.Sista fixet.Och jag blev färdig till slut.Elins.Moas bord.Moas tårta.Domarna tittade på borden och frågade lite och sådära.Sen fick vi gå och städa, och säga hej till alla släktingar och pojkvänner och kompisar.


Sen kom vi tillbaks, ställde oss på led och fick veta att alla blev godkända. Phew!Och Moa blev årets gesäll, för hon var grym. Baaaag!

Gesällen är färdig!

I lördags var det final på gesällprovet. Förra månaden var den stressigaste månaden i mitt liv. Förra veckan var den stressigaste veckan, och i lördags hade jag den stressigaste dagen, som en trevlig avslutning sådär. Och vi fick godkänt allihop!

Jag får nog sammanfatta det med att det var det värsta jag har gjort, men att jag ändå är glad att jag gjorde det.

Nu är det i alla fall över, och jag behöver några dagar till för att återhämta mig. Men så fort jag orkar tänka på det ska jag lägga upp bilder.