Brunch


Idag började vi kursen Brunch på riktigt. Läraren verkar jättebra, och det känns som om kursen kommer bli rätt så rolig. Vi gjorde syltade kantareller, marmelader och chutney, sen scones och amerikanska pannkakor till lunch.
Vår apelsinmarmelad med whisky var nomnom!

Provsmaka allt.



Vi slutade vid tolv, så då hann vi sitta i bageriet ett par timmar, och öva på vår skulptur. Det ska bli ett tävlingsbidrag till chokladfestivalen i Stockholm i oktober. Ni ser väl vad det föreställer?

Chokladpaj

Åh neeej, jag glömde lägga upp pajreceptet ju! Nåja, här är det i alla fall


En väldigt söt paj är det. Enkel att göra, och räcker till många. Det jag inte gillar är att man behöver kondenserad mjölk, som inte är något de flesta har hemma.
Pajskal:
3 dl vetemjöl
3 tsk kakao
125g smör
1/4 dl socker
Sätt ugnen på 200°C. Blanda mjöl och kakao, och arbeta in smöret. Tillsätt socker och knåda ihop till en deg. Tillsätt lite kallt vatten om det behövs. Tryck ut i en pajform, och grädda i ca. 10 minuter.


Fyllning:
1 burk kondenserad mjölk (sötad)
1 dl grädde
½ tsk vaniljsocker
220g mörk choklad
100g mjölkchoklad

Smält chokladen över vattenbad eller i mikro (rör om ofta så den inte bränns). Koka upp den kondenserade mjölken i en kastrull, under omrörning. Ta av från plattan och blanda i grädden. Rör ner den smälta chokladen och vaniljsockret med en visp.
Häll fyllningen i pajskalet, och låt den stå i kylen några timmar (gärna över natten).

En månad i skolan

Camilla undrade hur jag trivs i skolan.
Svaret är att jag trivs alldeles förträffligt bra! Det har snart gått en månad sedan vi började, men tiden har verkligen gått jättefort. Vi har gjort småkakor, mjuka kakor, maränger, moussetårtor och nu har vi kommit in i den stora chokladkursen. Det känns som att det roligaste börjar nu. Jag älskar att skulptera och hålla på med pilliga grejer. Idag gjorde vi spansk choklad, som blir ungefär som lera att jobba med, och jag längtar till torsdag när vi får börja på riktigt med den!
Spansk choklad
Klassen trivs jag också jättebra med. Alla är från olika platser i Sverige, med en massa roliga dialekter. Det enda som är jobbigt är ju såklart bristen på tid. Jag är inte van vid sånt här tempo i mitt liv. Nu är det fullt upp från morgon till kväll, och särskilt pendlingen känns tung ibland. När jag kommer hem är det äta, duscha, diska, städa, fixa matlådor och tvätta som gäller, tills jag ska lägga mig. Jag är van vid att ha tid att göra ingenting, att sitta och slappa och fundera på allt som händer. Men nu är det fullt ös hela tiden, och jag får vänja mig helt enkelt.
Träningen prioriterar jag ju inte nu heller. Den blir lite undanskuffad av skolan, och jag får lite abstinens. Men idag blev det äntligen ett gympass, och jag vill gärna att det ska bli två gånger i veckan framöver.



Hur som helst så trivs jag sjukt bra i skolan, och har jätteroligt nästan hela tiden!

Snopp liksom.


Skånetrafiken är en bajs. Idag kom vi en och en halv timme sent för att det var tre bussar som bara inte kom. Jag stack till skolan klockan 06.00 i morse, och var hemma 19.30. Tack.

Så nu har jag bunkrat upp med blanketter som man fyller i för att få ersättning när man blir sen. Det lär behövas i vinter. Inte för att frikort väger upp det faktum att man blir sen till och från skolan några gånger i veckan, men ändå. Onödigt mycket pengar vill jag inte ge bort till värdelös kollektivtrafik.

Kakor hela helgen



Här har vi haft kalashelg minsann. Clara, min sambo, fyllde 22 igår. Så då hade vi kalas med hennes kompisar, och idag hade vi picknick i parken med hennes familj och så.
Clara bakade kladdkaka och marängtårta igår, och dessutom fick hon en chokladtårta av sina kompisar. Idag bakade hon vaniljbullar, och jag gjorde chokladpaj och lite strassburgare. Så massor av kakor har det blivit. Det gillar vi!
Jag tror att jag ska lägga upp receptet på chokladpajen här. Men det får bli imorgon.

Clara



Tips om man inte pallar baka: Köp marängbottnar, ta grädde och bär
mellan och ovanpå. Det blir verkligen jättegott!



Jag kom på att våra fönsterbräden är av sten, så jag kunde inte låta bli att försöka mig
på lite dekorationer.






Med en sönderklippt plastficka gjorde jag lite grejsimojser. Det blir lite klurigare när man
ska göra sånt här hemma. Men det går.







Vilken glans va? Fyra dagars övande på temperering har nog gett lite resultat.


Dekorationerna blåste av på vägen till parken. Men glansen var i alla fall fin.

The Ark



Peppar för Malmöfestivalen ikväll. Maskinen och The Ark!

Snart så...

Någon som kan gissa vad jag har gjort i skolan idag? Oooja, chokladtemperering! Men det är roligare nu. Jag har övat på chokladcigarrer och lite små krumelurer, och gjutit påskchoklad. Snart har jag fått till snitsen. Men jag ser mer fram emot nästa vecka, för på tisdag ska vi börja skulptera i choklad.
Vi har superplaner på allt vi ska göra, och jag är såååå exhalterad. Ni kommer häpna över våra amaaazing skills som vi antar att vi har innan vi ens har provat!

Chokladen står mig upp i halsen

Idag fortsatte jag att temperera choklad. Det går så dåligt att jag tror jag måste hänga mig snart... Nåja, jag ger det en dag till, så får vi se.

Det går ju inte riktigt att ta foton när man själv håller på med det, men jag tog en bild på Moa. Vi sjöng Kristina från Duvemåla-sånger för att hålla humöret uppe.

Blandade tårtor

Jag har inte så mycket roligt att skriva om idag, så det blir bilder på några tårtor jag har gjort tidigare. Vi har tempererat choklad hela dagen, och gick inte särskilt bra alls för mig. Hoppas jag får rätt på det på torsdag.

Citron- och limetårta



Japantårta. Den var sjukt jobbig att göra.


Mixern gick sönder och jag fick stå i köket hur länge som helst.


Och det där skulle jag försöka mixa med mixerstav då. Jovisst. Gissa om vårt kök blev klibbigt...




Pappas födelsedagstårta



Mammas födelsedagstårtor. Marsipan och mazarin.







Teori

Veckan började med teori. Måndagar är enda teori-dagen, sedan är det praktiskt tisdag-fredag. De teorikurser vi ska ha i utbildningen är Etreprenörsskap, Kemi & biologi i mat och Hygien & Arbetsmiljö. Entreprenörsskap kommer nog bli en riktigt rolig kurs faktiskt, som jag kommer ha väldigt mycket nytta av i framtiden, eftersom jag har lite drömmar om att starta eget sen.

Hemliga snyggmappen och schackrutor

Peter Jöback sjöng Guldet blev till sand igår, och jag dog lite. Sen åkte jag, Micke och Sara den coolaste karusellen, och trodde att vi skulle blåsa bort. 


Jag blev tvungen att rota i min snyggmapp.







Nu är jag småförkyld, och om det blir värre är det katastrof. Så idag fick det bli huskurer (så många som möjligt), hårfärgning och schackrutebak.

Citron, vitlök, ingefära och c-vitamin. Det måste fungera helt enkelt.



Malmöfestivalen

Äntligen gjorde jag en sats drömmar som blev bra! På fredagar har vi eget arbete, så jag passade på att öva på småbröden. Och så fixade jag klart några moussetårtor med gelé och ganache.
Veckan har gått jättefort, och nu är det plötsligt dags för malmöfestivalen. Ikväll blire Peter Jöback! Wohoo!

Trasig frys, men lite bilder ändå

Idag när vi kom till skolan var frysen trasig, och vår mousse hade tinat, så vi kunde inte fortsätta riktigt som planerat.
Lite kunde jag göra ändå: ta gelé på några bakelser, öva på att spritsa och bränna italiensk maräng, och fixa inför imorgon. Men det blev en del över, av både tiden och marängen. Då passade Emelie och Moa på att göra snögubbar och larver.


Så fint, så fint.



Ehum, ja....





Somliga lyckades i alla fall.


Vem jag är

Jag heter Vanessa, är 22 år, och i augusti började jag en ettårig konditorutbildning i Kristianstad.
På gymnasiet valde jag "fel" linje: estetisk bild (det var jätteroligt och bra, så jag ångrar det inte alls). Efteråt jobbade jag lite på dagis och fritids, och så fick jag någon idé om att jag skulle bli konditor och starta ett café. Så jag gick en vuxen-utbildning i Malmö, som ska motsvara Livsmedelsprogrammet konditor/bagare på gymnasiet.

Nu bor jag i Malmö med min bästis, och pendlar till Kristianstad. Det är inte jättehärligt... Två timmar dit, två timmar hem, så dagarna blir elva timmar långa. Men i ett år ska jag nog stå ut, eftersom jag får hålla på med sånt jag verkligen gillar.


Jag är annars ganska liten, töntig, färgglad, snäll, lite rolig och nervös av mig. Jag tycker om att pyssla med smågrejer, och har en miljard ofärdiga teckningar, smycken, omgjorda kläder och andra små idéer som aldrig blir klara. Så tycker jag om att träna också,  på gym och fåniga pass. Så om jag tröttnar på bakningen kan jag alltid bli bodybuilder på heltid.



Inga tårtor

Det blev inga bilder på mousse-tårtorna idag heller. Jag hann inte ta några foton. Men imorgon ska de göras helt färdiga, så då ska det bli av.
Istället får ni en presentation av mig, alldeles strax.

Mousse

Idag började vi med mousse-tårtor. Men det var så stressigt att jag inte hann ta några bilder. De kommer imorgon tror jag.

Jättetårta

Vi kan väl fortsätta med påskgrejer då. Detta året kombinerade vi påskfirandet med min lillebrors födelsedag, så jag gjorde en tårta som kunde passa alltihop. Choklad och smörkräm i mängder.

Nu börjar det likna något

Kort dag idag, eftersom vi egentligen ska ha teori på måndagar. Men jag hann med ett nytt försök på sockerkakan. Mycket bättre, men inte perfekta (jag skulle till exempel kunna låta bli att ha femtiotusen ströbröd i botten).





Jämför med hur vår sandkaka blev förra veckan:


Klassfest

I fredags hade vi klassfest, så det blev Kristianstad hela dagen för min del. Trevligt som attan var det, om jag minns rätt. Grillning, fåniga lekar och promenad. Och så en fantastisk tågresa hem sen på natten.
Sen har det blivit lite helgvila, och imorgon börjar andra skolveckan.

Gesällprovet

Här om dagen fick vi ett papper där allt som ska göras till gesällprovet stod listat. Förstår ni hur mycket det är? Helt galet.
Lärarna säger att vi ska börja fundera redan nu på vilka recept vi vill använda och vad vi ska göra som fritt arbete. Så jag kommer vara nervös från och med nu, tills det är över.

Bilder på gamla grejer

Jag tänkte visa lite bilder på saker jag har bakat förut, och eftersom vi har kört småbröd, maränger och mjuka kakor den här veckan så väljer jag några med samma tema.
Påsken 2010, då fick jag ett ryck och bakade mängder av kakor.
Hallon- och apelsingrottor, och mördegskakor.
Citron- och chokladkakor.
Cookies med daim och vit choklad.

En himla massa småkakor

Idag var det trångt vid ugnarna vill jag lova. Småbröd stod på schemat, och jävlar vad kakor det blev. Drömmar, nöttoppar, schackrutor och strassburgare överallt.
Svårt var det också. Särskilt drömmarna, de är riktigt kluriga. Våra blev okej, men långt ifrån perfekta.
Igår började vi med mjuka kakor, och imorgon är det dags för maränger.

Arbetskläder

Första riktiga veckan i skolan. Innan helgen fick vi bara titta på lokalerna och schemat, gå på utflykt i Kristianstad, få lite papper med information och lära känna varandra. Och så fick vi kläderna förstås.
Men nu har vi äntligen börjat baka, och det känns både läskigt och roligt.

Ännu mera socker

Så var det dags för mig också, att starta en blogg. En baknings-blogg dessutom, som det redan finns miljarder av.

Men jag lovar att ni ska slippa charmigt bleka foton på rutiga dukar och småblommiga kaffekoppar, och de där uuuunderbart vackra kakfaten jag köpte här om dagen. Här ska inte heller finnas några långa utläggningar om hur fantastiskt livet är, och hur jag går bland blommorna och plockar frukter av alla de slag, som jag sedan syltar och saftar och ooooh så ljuvligt det smakade!


Nä det där orkar jag inte skriva om. Jag har tänkt blogga om vad jag själv gör, och det är inte alls något underbart fantastiskt rosaskimrande. Men det är ändå ganska spännande, åtminstone för mig. Jag har precis börjat skolan; en Yrkeshögskoleutbildning för bagare och konditorer, i Kristianstad. Ett år lång är den, och efter gesällprovet framåt sommaren är jag i mål.

Så det blir vad den här bloggen ska handla om. Vad jag gör i skolan, och utanför. En massa bakning, bilder på mer eller mindre lyckade bakverk, kanske lite recept om det finns något intresse för det. Konkret och okomplicerat tänker jag mig (och kanske någon liten utläggning om hur fruktansvärt jobbigt livet är, och hur jag går bland hundbajs och stadsbussar och plockar cigarettfimpar för att jag är fattig, som jag sedan röker upp och oooooh så ljuvligt det smakade!).