Äntligen bageri! Surdeg, stenugn och kavlade degar.

Igår och idag har vi haft våra första riktiga bageritimmar i skolan. Man blir fruktansvärt trött i kroppen efter så här långa dagar när man står och går hela tiden, men gud vad kul det är!

Håkan Johansson var här och lärde oss om surdeg och stenugnsbakning.



Baselbröd i korg.






Kustbröd, levain och boule innan avbakning. Allt skulle ur sticket och bakas i stenugn.






Durumbröd på vetesurdeg. De blev jättegoda, och smakade rätt så mycket av olivolja.







Sen blev det en del flätande också.










Och så lite wienerbröd. Här ovanför är det åttor, eller blondies, och sen är det vanliga färdigbakade spandauer.






Och i slutet av dagen provsmakade vi alla bröd, och jämförde wienerbröd. Vi gjorde några plattor, för att se hur jämnt de steg i ugnen, alltså hur jämnt de är kavlade, och hur resultatet påverkas om man använder smör eller margarin (förutom i smaken då).

Två riktigt roliga dagar har det varit, och nästa torsdag och fredag blir det ännu mer.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Matbloggstoppen
RSS 2.0