Hur man äter torra kakor

Jag nämnde igår att kladdkakan var lite för torr, så idag blev det hetvägg. Fast utan semla. Med kladdkaka... Alltså inte alls hetvägg. Men ändå!
Lite varm mjölk i en skål, och så ner med kakan där. Ovispad grädde hade nog också funkat bra. Eller vaniljsocker i mjölken. Eller kaffe. Jaa, vad som helst som är blött och går att äta. Något med spritsmak hade säkert varit det ultimata.
Men mjölk blev alldeles utmärkt.

Slapp söndag och kladdkaka (med recept)

En helt ledig söndag, det gillar jag. Eller rättare sagt, det behöver jag, annars blir jag för stressad.

Jag har varit lagom seg, men ändå hunnit städa lite (väldigt lite, men ändå), göra kladdkaka och träna. Jag har hittat en sån där fånig dansklass som jag älskar. "Sh´bam" (shbääääm!!), och den är på söndagförmiddagar, vilket passar mig utmärkt. Annars blir det mest gym nu, eftersom all gruppträning är på kvällar, när jag sover.



Den här kladdkakan är en lite ändrad variant på ett recept jag hittade i en kladdkakebok här hemma. Och så en påhittad glasyr med chokladbitar i. Jag tog lite vad jag hade hemma. 

Den är i alla fall god, och lätt att göra. Men det finns enklare. Nästa gång jag är hos mina föräldrar ska jag ta med mitt favoritrecept på kladdkaka, så ska ni få det också. I den är det ingen choklad, utan bara kakao. Men den blir ändå jättegod, och jag gillar kakor man kan baka utan att behöva gå och handla extra ingredienser.


Kladdkaka
115 g smör
115 g mörk choklad
3 msk starkt kaffe
3 dl brun farin
3 ägg
2 dl vetemjöl
2 msk kakao
Sätt ugnen på 180 °C.
Värm smöret, chokladen och kaffet i en kastrull på låg värme, tills allt har smält. Låt svalna en stund.

Vispa upp äggen. Rör ner socker och ägg i chokladsmeten. Sikta mjölet och kakaon och rör ner det också. Häll smeten i en form och grädda i kanske 20-25 minuter (Min var inne i en halvtimme, och den blev lite för torr).


Glasyr
Typ 2 dl kesella
½ dl grädde
Ett par matskedar sirap
Choklad, kanske 200g
Smält 100-150g av chokladen i micro eller över vattenbad. Akta så den inte bränns om du kör i micron.
Rör ihop kesella, grädde och sirap i en skål. Häll ner den smälta chokladen och vispa en liten stund med elvisp.

Hacka resten av chokladen fint, och rör ner i glasyren.
Bred ut över kladdkakan när den har svalnat.




Tur att jag är så jäkla snygg när jag äter kladdkaka, att jag måste fota mig själv...



Upp till praktiken om sex timmar. Jag får väl krypa till kojs snart. Godnatt på er!

Bara tårtor

Han som brukar göra alla tårtor och bakelser var ledig idag, så jag och en annan fick hålla på med det. Det är svårt när man inte vet hur de brukar göra allting, hur de vill att just deras tårtor ska se ut. Jag känner mig som om jag är helt ny på det, och aldrig har gjort tårtor innan.

Jag har till exempel gjort de fulaste budapestbakelserna man kan tänka sig. Åh, så pinsamt, jag ville bara gömma dem i frysen innan någon hann se, men det funkar ju inte riktigt.

Princesstårtor

Jag var kvar sist på praktiken igår. Min chef stressade iväg, lämnade en lapp och sa "Du kan väl göra de här tre princesstårtorna?".

Så typiskt att det går mycket bättre att jobba när ingen ser vad man gör. När man inte känner att man måste göra på ett särskilt sätt. Nu var det inte så komplicerade grejer heller, men jag blir ändå alltid nervös om någon står och kollar att jag gör rätt, och då blir det lite sämre.


Så här brukar inte deras tårtor se ut, men de får skylla sig själva om de lämnar mig sådär.


Halloween

Idag gjorde jag halloweenbakelser på jobbet. 180 stycken.
I helgen var jag på Halloweenfest. Det var då jag bakade de små budapestrullarna, och så passade jag på att testa det här receptet på chocolate chip cookies. De var riktigt goda, om man tycker om dem lite sega och inte torra/smuliga. Jag bytte lite av havregrynen mot kokos, det blev också bra!

Ally och Findus hade gjort det jättefint hos sig. Ally var Dr. Horrible, och Findus hade gjort världens häftigaste clownsminkning. Hon och Torben hade karvat lite pumpor också. Helt sjuka...





















Och jag var silverfisk, fast det förstod ingen.
Micke var Inspector Gill från Fish Police.


För små spandauer

Kom hem från praktiken nyss. Idag har jag gjort wienerdeg, kanelsnäckor, nötkongresser och mirliton (nej, jag visste inte heller att det fanns kakor som hette så). Jag har börjat komma in i arbetet mer, förstår de dagliga rutinerna och känner mig mer bekväm. I början är man så osäker och måste fråga om varenda liten grej, och det är så jobbigt. Fast jag råkar fortfarande kavla ut wienerdegen en halv millimeter för tunn, varenda gång. Kavlingsmaskinen hoppar gärna till och ställer om sig lite, så det är inte heeelt mitt fel, men jag borde ha lärt mig det nu. Så alla mina spandauer blir för små...

Nu har jag ätit lunch. Ska lägga mig och sova en timme eller två, sen tänkte jag sticka till gymmet om jag har ork till det.

Budapestrulle i miniformat

Det var längesedan jag bakade utanför skolan nu, men idag blev det budapest här hemma. Receptet ligger nedanför bilderna. Jag använde mandel istället för hasselnötter, eftersom jag tänkte bjuda en allergiker. Hasselnötter blir egentligen godare.
Och så tycker jag inte om mandariner, så jag tog aprikos.



Budapestbakelser brukar ju vara en vanlig längd, skuren i bitar. Men jag tänkte att det är lite tråkigt, så
jag gjorde en massa små rullar istället. Lite olika stora, för jag visste inte vad som skulle bli lagom när jag spritsade ut.
Detta är mitt bidrag till Månadens Sötsak. Väldigt söta, perfekta att ge bort.




























Budapestrulle
6 äggvitor
3 dl strösocker
50g marsanpulver
100g finhackad eller mald mandel

3 dl grädde
en halv burk aprikoser

Vispa upp äggvitorna och häll i sockret, vispa till en maräng.
Vänd ner marsanpulvret blandat med mandeln, och spritsa ut
smeten i strängar på bakplåtspapper.
Baka av i 175 grader. Mina tog kanske 10 minuter, men de var ju skitsmå.
Låt svalna, vänd och dra av bakplåtspappret.
Bred på grädde och släng på lite aprikos. Rulla ihop, spritsa smält choklad
och sikta över florsocker, eller bara sikta kakao istället.
Tadaa!

Vecka 1

Första praktikveckan är avklarad. Mycket slitjobb, men mycket roligt också.
Sen det här med tiderna... Jag kan ju inte riktigt påstå att jag mår bra av att gå upp innan tre varenda morgon. Meen, det blir säkert bättre. Imorgon är det lördag, och då har jag tänkt göra mini-budapest. Vi får se hur det går.

Praktikplats och mott

Igår började min första praktikperiod. Vi ska vara ute i sex veckor nu, och sex veckor till våren. Mer än halva klassen blev kvar i Stockholm för att göra praktik där, men jag åkte hem till Malmö och Café Mäster Hans.

Nya rutiner att vänja sig vid. Jag slipper pendlingen och kan cykla till jobbet. Men jag börjar klockan fyra på morgonen, så det blir rätt tuffa dagar ändå. Men väljer man det här yrket får man väl skylla sig själv.

Det känns i alla fall roligt att få jobba, och de här sex veckorna kommer nog gå fort som attan.





Nu ska jag gå och rensa ur våra skåp här hemma. Jag hittade nämligen insekter i mannagrynen igår...

Chokladfestivalen 2011, en himla massa bilder


Oj oj oj, vilka dagar jag har haft...







Det började självklart med att det blev en himla massa strul med bussresan. Men vi kom iväg, två timmar sena i en alldeles för liten buss.






Direkt upp till Delicato för ett studiebesök. Vi fick fina kläder, och en stressig visning i fabriken, och en hel del chokladbollar förstås.






Vi kom till Nordiska muséet, trötta efter alldeles för lite sömn, och där var det dags att börja jobba. Onsdagen och torsdagen fick vi flytta kylar och frysar, sätta i ordning alla bord, städa och lyfta grejer. Ställa i ordning vår monter, och sätta upp våra chokladskulpturer. Hur mycket jobb som helst fanns där.




Sista fixet med skulpturerna.




Hoppa lite och så.




Göra montern fin.




Köra pallar med grejer, ställa i ordning allt.




Hej klassen! (sitter Gustav Vasa och gör tummen upp?)




Vi fick fina skjortor, och mössorna åkte på igen. Yrkesbagare.se




Vi hjälpte utställarna också. Här är Berikssons monter.





Patrik i vårt lunchrum.




Där fick vi bröd och ost om vi var duktiga.





Det blev jättefint i vår monter, och vi sålde slut på allt sista dagen! Sara hade gjort Bolt i choklad, och honom lottade vi ut.














Det var ju en massa tävlingar också. Den största var Årets Konditor såklart, och fem duktiga klasskamrater var assistenter till de tävlande. Ovanför är Fredrik Johansson mitt i tävlandet.



Vinnare blev Josefine Baumman, och här är hennes färdigdukade bord.




Fredrik Johanssons bord.







Vi hade som sagt mycket jobb. Från nio på morgonen till nio på kvällen, ungefär. Vi sålde vatten och skötte marsipanhörnan och vår egen monter, och sen hjälpte vi till på tävlingarna och gjorde lite allt möjligt. Så det var knappt att man hann gå ett varv och handla på mässan. Men gud vad kul det är att jobba så! Jag älskar det. Lite för jobbigt för att det ska funka någon längre tid, men några dagar är det bara härligt.






Det enda jag såg av Stockholm på fem dagar var vägen mellan hotellet och Nordiska muséet. Men den var i alla fall fin.







Jag var assistent vid Årets Hemmakonditor. Anna-Eva Andersen vann, och i juryn satt bland annat Mia Öhrn och Josefin Craaford.







På söndagen avgjordes ju chokladskulpturtävlingen också. Här står Tony Olsson och väger röstlapparna. Vi kom trea med vår Hattstuga. Om du vill se bilder på alla bidragen, klicka här.


Ja, det var fem sjukt roliga dagar, och jag är heeelt slut.

Alla bidrag i skulpturtävlingen

Vi kom trea med hattstugan, och på första plats kom Magnus Johanssons bageri och konditori. Det var tuffa motståndare alltså, riktiga chokladproffs. Var det någon som var där och tittade?




Vinnarbidraget, från Magnus Johanssons konditori. Men tätt tätt efter kom ett av bidragen från vår klass. Patrik, Michaela, Robert och Sara gjorde Findus med Pettsons hatt, här nedanför.








Hattstugan kom på tredje plats, och jag glömde förstås att ta bilder när den stod på plats.






Hattmakaren, också ett bidrag från klassen. Emelie, Emil, Elin och Jessica har gjort den.





Tekla, också från klassen. Josefs, Julias, Thereses och Saras skapelse.




Och här är Tössebageriets bidrag.





Och PO Choklad.

Nu åker vi till chokladfestivalen. Kom dit och rösta!

Sista dagen innan vi åker. Fullt upp med att packa allt och fixa det sista. Jag ska gå upp halv tre inatt, åka till skolan och sätta mig i bussen mot Stockholm. Missa inte att gå till chokladfestivalen nu! Fredag, lördag och söndag, på Nordiska muséet. Det händer en massa saker; Årets konditor, chokladprovningar, föreläsningar och massor av praliner. Och så chokladskulpturtävlingen förstås, där vi tävlar. 






Halvt kaos i klassrummet.





Jag och Didrik pusslade ihop en jättefin låda att packa i.






Lite nervöst, men det gick bra. Frågan är hur den klarar bussresan...




Andra tävlingsbidraget. Ni kanske ser vad det är? Men jag lovar att visa foton när jag kommer tillbaks, på alla bidrag, färdigbyggda och uppställda.




En nerpackad chokladskulptur.






Och så ultrasnabb uppkubbning, avbakning och packning av uppåt tusen kakor.

Önska mig lycka till med tävlingen nu! Jag kommer hem på söndag, då bloggar jag igen.

Vad vi gör med allt vi bakar



Du har så rätt. Skolan har en butik som säljer massor av det vi gör. Om du bor i närheten av Kristianstad, så åk dit och kolla!



Ännu mer bageri! Vete, wiener och smördeg.



Förra veckan var ju Håkan Johansson här, och vi gjorde surdeg och stenugnsbak. I torsdags kom han ner igen, och den här gången var det andra bullar (men gud så rolig jag är...). Vetedeg, wienerdeg och smördeg hann vi med, på två väldigt intensiva dagar.





I torsdags kom jag hem vid halv åtta på kvällen. 03.40 var det dags att gå upp igen,
och sticka till tåget. Så här fin stjärnhimmel har nya pågatågen.





Croissanter, både med och utan choklad.










Vi övade på lite olika knutar och kringlor med vetedegen.







Karlsbadersnäckor, med muscovadofyllning och hallon.







Kanelsnäckor med surdeg har jag aldrig gjort innan, men det blev verkligen gott. Det ska vara riktigt smör, och mängder av kardemumma i också. Gissa om vi har levt på bullar de här dagarna! Lite försenat firande av kanelbullens dag, men vi tog igen det ordentligt.









Sånt där som bagare dricker.









Boucheer ska man göra på gesällprovet, så det kändes bra att få prova på det. Men det krävs nog en del övning för att få de riktigt bra. Fina små lock ska de ha, men de på bilden ovanför blev katastrofala i ugnen.







Hattstugan i choklad

Japp, så var den färdig. Så jäkla skönt!

Nästa vecka, på chokladfestivalen den 14-16 oktober, ska vi vara med i chokladskulpturtävlingen.
Temat är: Hatt.
Så vi har gjort Elsa Beskows bilderbok Hattstugan. Har ni läst den?





Så här blev den till slut. Allt är choklad, förutom lite spagettistrån i stegen och grässtrået. Didriks hand fick vara med i bakgrunden också.





Slemmiga schneigeln. 





Det enda timotej-strået som blev kvar i slutändan. Vi tvingades inse att det blev för plottrigt med en massa grässtrån, och dessutom gick de sönder ganska lätt.





Men ett rim fick vi med i alla fall, på ett chokladpapper.
Såå, äntligen är det över! Det var roligt, men väldigt jobbigt också. Om ni vill se bilder från innan vi blev klara, så kan ni kolla det här inlägget.



The making of "hattstugan"

Jag har lagt upp bilder på hur chokladskulpturen faktiskt blev till slut, i det här inlägget.
Men här kommer lite bilder från de senaste veckorna, när vi höll på att jobba med den. Vi ska vara med i en tävling på chokladfestivalen, och temat var: hatt.





Precis i början. Vi försökte visualisera vår idé.




En himla massa timotej (spagetti), och blåbärsblad.




Början på barnen.




Också början på ett barn. Det tog alldeles för mycket tid, och så förstördes det tillsammans med lilla chokladskulpturen, så vi fick göra nytt sen ändå.




Så småningom fick vi ihop lite grejer att leka med.




Och det gick att bygga ihop en test-figur. Allt gräs bakom hatten, och blåklockan, fick vi slopa i slutet. Spagetti är inte jättehållbart.




Mullvadsbarnet blev färdigt.



Moa upptäckte sin medfödda göra-blåbärsris-av-choklad-talang. 


Och nu är den faktiskt, äntligen, klar!