Äntligen bageri! Surdeg, stenugn och kavlade degar.
Baselbröd i korg.
Kustbröd, levain och boule innan avbakning. Allt skulle ur sticket och bakas i stenugn.
Durumbröd på vetesurdeg. De blev jättegoda, och smakade rätt så mycket av olivolja.
Sen blev det en del flätande också.
Och så lite wienerbröd. Här ovanför är det åttor, eller blondies, och sen är det vanliga färdigbakade spandauer.
Och i slutet av dagen provsmakade vi alla bröd, och jämförde wienerbröd. Vi gjorde några plattor, för att se hur jämnt de steg i ugnen, alltså hur jämnt de är kavlade, och hur resultatet påverkas om man använder smör eller margarin (förutom i smaken då).
Två riktigt roliga dagar har det varit, och nästa torsdag och fredag blir det ännu mer.
En himla massa sallader
Jag och Didrik gjorde stekt pastasallad, och så en med pärl-couscous och saffran.
Och här är lite bilder på vad de andra gjorde. Västkustsallad, morotssallader, bönsalsa, rödbets-fetasallad och en massa annat.
Massa fix innan chokladfestivalen
Och det är ju klockan, så jag får ta mina dödströtta ben och min geggiga hjärna och hoppa i säng. Godnatt!
Staket och marängsviss
Joel, Micke och Clara
Chokladskulptur, igen!
men någonting blir det i alla fall. Snart så...
..
Mitt chokladmonster mår inte så bra
Min lilla skulptur har stått i chokladrummet, som hade blivit alldeles för fuktigt. Inte så roligt. Jag får se om det går att fixa på något sätt.
Åtta smörgåstårtor
Det blev en bra dag, som avslutades med att jag kom hem två timmar senare än jag skulle, på grund av tågen då förstås. Fick stå ute i Hässleholm och frysa i en timme.
Vår Grekiska, med fetaost, oliver, soltorkad tomat, keso och sånt.
Uppifrån. Randig och sådär.
Emelies och Moas.
Josefs och Michaelas.
Jessica och Sara hade gjort snygge-gurkor på sin. Coola grejer idag alltså!
Gula praliner
Jag gjorde apelsinsocker, som ligger och torkar nu över natten.
Och så gjorde jag en saffrans-ganache, som blev löjligt god. Det var mycket som blev gott idag.
Ganachen spritsade jag i vita skal, och nu får de stå till på torsdag när jag ska göra klart dem, doppa i choklad och rulla i apelsinsockret.
Pralintillverkningen är i full gång alltså.
Prov och fölsedag
Bagerimässan i Kista
Först var det ganska många timmars bussresa, med världens trevligaste busschaufför, och en himla massa baguetter, till frukost och lunch.
Hela klassen utanför mässan.
I Callebauts monter hade de chokladmousse och kaka. Och så fick jag förklarat för mig hur man tempererar nougat.
Väldigt mycket maskiner var det. På rundvandringen med guide pratade någon från Panea, om just alla olika maskiner. Rätt bra att börja fundera på vad man kommer vilja ha i framtiden, och få ett hum om vilka enorma summor det kommer kosta.
Fina förkläden hos Arla.
Ja, det var mycket fina saker, och roligt att ha varit där. Vi såg förberedelserna inför EM unga bagare, och bidragen till en Skådebrödstävling. Mycket trevligt var det, fast man hade verkligen inte behövt fem timmar, för mässan var ganska liten.
Efter att ha ätit tre baguetter och en jävla massa smakprover inne på mässan, var det dags för middag på Heron City. Sedan satt vi på hotellrummet och hade jättemysigt hela kvällen, dansade i sängar och sånt där, som man brukar.
Vi hörs till helgen
Teori och bagerimässa
Nu borde jag göra lite på arbetet i hygien & arbetsmiljö, men tv, godis och korsord lockar mer. Får se till att spara lite av korsordstidningen till bussresan på torsdag bara.
YH utbildning för bagare och konditorer
- livsmedelsprogrammet inriktning bageri/konditori
- alt. behörighet i följande kurser
Försäljning och service
Datorkunskap
Livsmedelshygien
Arbetsmiljö och säkerhet
Bageri A och B
Konditori A och B
- eller annan utbildning och/eller erfarenhet som ger individen förutsättningar att tillgodogöra sig Yh utbildningen.
När jag hittade den här utbildningen för några år sedan, så var jag alltså inte behörig, eftersom jag gick Estetisk linje på gymnasiet. Jag fick börja leta efter andra vägar, och efter en massa vändor och krångel, och en flytt till Malmö, kom jag in på en gymnasial yrkesutbildning, där man då fick läsa alla de där kurserna; konditori, hygien, bageri osv.
Så när jag var klar där, i våras, kunde jag skicka ansökan till Österäng, med betyg och personligt brev. Sedan blev jag kallad till ett arbetsprov, där man skulle stå bland ett helt gäng andra sökande och göra lite tårtor, bröd, bullar och sånt, i några timmar. Det var ganska tydliga instruktioner för vad som skulle göras, vilket jag tyckte var skönt. Men nervöst och läskigt var det, helt klart. Fruktansvärt jobbigt, särskilt dagarna innan.
Vi är 16 personer i klassen, från olika ställen i Sverige. De flesta har gått Livsmedelsprogrammet, men vi är två stycken som gjorde vuxen-utbildningen, och en, har jag för mig, som har jobbat och praktiserat på konditori, och fått behörighet på det sättet.
Utbildningen är 45 veckor, två terminer lång. I sex veckor på höstterminen, och sex på vårterminen, kommer vi att ha LIA, lärande i arbete. Praktiken alltså, ute på konditorier och bagerier.
Resten av tiden är uppdelad i olika kurser.
De praktiska kurserna:
Bröd och kaffebröd
Patisserie (småbröd, kondisbitar mm.)
Skapande konditoriarbete (choklad, karamell, marsipan)
Cafébrunch (mackor, pajer, smörgåstårtor mm.)
Och de teoretiska:
Entreprenörsskap
Hygien och arbetsmiljö
Kemi och biologi i mat
Veckoschemat ser ut såhär:
Måndag: Teori 8-16
Tisdag: Bageriet 8-15
Onsdag: Brunch 8-13 (nästa termin kommer vi vara i bageriet även på onsdagar, tror jag)
Torsdag: Bageriet 8-15
Fredag: Eget arbete
Oftast går det att stanna kvar längre om man vill. Till exempel på onsdagar kan man gå till bageriet efter brunchen. Och eget arbete innebär att vi kan vara i bageriet så länge vi vill. Vi har ingen lärare och alltså inga genomgångar, så då har vi tid att öva på vad vi själva tycker att vi böhöver.
I slutet av nästa termin är det dags för Gesällprovet. Då ska man göra en himla massa saker och visa upp för domare som sätter betyg, och så får man förhoppningsvis sitt gesällbrev till slut. Jag har skrivit lite om gesällprovet här.
Vi kommer också göra en del resor och studiebesök. Bland annat ska vi till Bagerimässan i Kista, Chokladfestivalen i Stockholm, och så tror jag tanken är att vi ska till Schweiz också. Det är mycket att hinna med på ett helt år, och tiden går redan sjukt fort.
Sådär, det blev ju en ganska utförlig beskrivning av alltihop tycker jag. Om ni undrar något, om YH eller vux-utbildningen, eller något annat, så lämna gärna en kommentar eller skriv ett mail ([email protected]).
Chokladben, chokladarmar, chokladfötter, choklad choklad choklad.
Banditteatern - en tårta
Jag gjorde en Red velvet-tårta, där man har hur mycket karamellfärg som helst i smeten, och fyllningen var det färskost i. Jag gillar smaken, men den är lite speciell eftersom det är yoghurt och vinäger i själva kakan. Jag kan tänka mig att många bara tycker att det smakar konstigt.
Jag strök upp den med fyllningen, och täckte den med svart och röd marsipan. Jag är inget fan av sugarpaste, så jag försöker att använda marsipan även när jag ska modellera och göra blommor och dekorationer. Det smakar mer än bara socker, och har lite struktur i sig. Dessutom är färgerna lite dova och jag tycker det ser mer ätbart ut.
En bild till, från när tårtan var på plats. Lite väderbiten och så.
Både jag och vinnaren fick varsin "Irish drinking song". Han om sitt klistermärke, jag om tårtan.
Men herregud
Tyck synd om mig
Skulle stannat hemma
Min dag
Sen har jag tittat på youtube-klipp också. Jenna Marbles, jag älskar dig!
Grötplättar
Jag erkänner mig besegrad
Jag kämpade hårt och länge, med vitlök och ingefära som vapen, men förkylningen fick mig till slut. Det kanske var träningen i torsdags, för i fredags kväll mådde jag inte bra alls.
Chokladskulpturer
I början av veckan fick vi gjuta skalen som blir stommen i skulpturen. I torsdags byggde jag på dem med spansk choklad. Till höger har jag modellerat fram något som ska bli ett ansikte.
I slutet av dagen hade jag kommit så här långt. Det tar tid, och jag är långsam. Men det är så roooligt, och nu känns det som när jag gick Bild och form på gymnasiet, och man fick sitta med penslar och pennor, lera och gips hela dagarna. Det är grymt!
I fredags satt jag också hela dagen med mina tre ansikten, och stannade till och med en timme extra. En liten bit till kom jag i alla fall, så nu ska jag snart bara sätta ihop allt. På tisdag kan jag fortsätta, och då blir det säkert fler bilder till bloggen.
Tv-spel och tårtor
Micke jobbar på Southend med att göra tv-spel, och de har gjort ett spel som heter Ilomilo. Det är jättegulligt, och jag kunde inte låta bli att göra en tårta av det.
Spelet Ilomilo
Marsipanplattor, målade med karamellfärg
Ilo och Milo i marsipan
Färdiga tårtan
Födelsedagsfika
Födelsedagsmicke